Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Vårdbrist kan leda till stora problem

Annons

En grupp forskare hävdar att sängbrist och överfulla akutmottagningar gör att sjukhusens beredskap för större olyckor minskar. Forskarna har granskat tillbud och händelser där rutinerna inte har kunnat följas vid Västra Götalandsregionens sjukhus. Och beredskapsöverläkaren i Västra Götaland, Per Örtenwall, tror att en större olycka skulle kunna innebära problem för vården.
– Kort sagt har vi ju en sämre tillgänglighet till vårdplatser nu än vi hade för tio år sen. Det leder ju till att det skulle vara svårare att ta hand om de här patienterna. Förmodligen skulle vi väl få ta hand om dem akut på ett sjukhus och sen behöva transportera över dem till ett annat sjukhus efter några timmar.

Under de senaste åren har överbeläggningar varit ett problem i hela landet. Och enligt Eva Nilsson Bågenholm, på Läkarförbundet, bekräftar den nya studien det hon hör från sina medlemmar.
– Den stämmer helt med den bild som jag och mina kollegor har. Bristen på sängplatser både på intensivvårdsavdelningar och vanliga avdelningar är ett oerhört stort bekymmer och många av läkarna i Sverige upplever det som ett av de absolut största problemen, både för patientsäkerheten och för deras egen arbetsmiljö, säger Eva Nilsson Bågenholm.

Studien visar att det under de senaste tre åren har blivit 15 gånger vanligare att vårdpersonalen frångår sina rutiner, vilket bland annat beror på att sängar saknas eller medicinska mätinstrument inte har gått att sköta.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.