Varannan svensk överviktig eller fet

Hälften av alla svenskar lider idag av någon form av övervikt eller fetma och hälsoskillnaderna mellan hög- och lågutbildade är dessutom fortsatt mycket stora. Nu vill Folkhälsomyndigheten att politiker tar frågan på allvar.

Lovisa
Publicerad den: 2017-04-21
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Vi har sett den här utvecklingen i flera decennier, det är ingenting som förändras. Och det kan man inte lösa genom några enkla åtgärder inom sjukvården utan hälsofrågorna måste sättas i centrum av politiken på ett annat vis, ungefär som med ekonomin eller ekologin, säger generaldirektör Johan Carlson om resultaten i myndighetens årsrapport.

Läs också: Tydlig koppling mellan fetma och njursjukdom

Han anser att politiska åtgärder alltid måste vägas mot de hälsokonsekvenser de får.

Annons
Annons

– Vi måste förstå att det är samhället som påverkar hälsan och att samhället påverkas av hälsoutvecklingen, säger han.

Ligger bra till internationellt 

Sett globalt är hälsan god i Sverige, men det finns samtidigt flertalet varningstecken vilka Folkhälsomyndigheten nu lyfter i sin årsrapport. Där framgår exempelvis att skillnaderna i hälsa mellan personer som har hög och låg utbildningsnivå fortsätter att vara stora. Det finns även flera tecken på att också den psykiska ohälsan ökar – speciellt bland unga och lågutbildade. Dessutom är 51 procent av den svenska befolkningen i åldrarna 16–84 överviktiga eller feta.

– Det är riskfaktorer för att drabbas av flertalet sjukdomar men också en av de främsta orsakerna till förlorade friska levnadsår. Om man får höga blodfetter, högt blodtryck och kanske så småningom hjärt- och kärlsjukdomar så inskränker ju det i människors liv och vardag, därför lyfter vi det här som en viktig aspekt, säger Fatima Azerkan, utredare och projektledare för årsrapporten.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons