Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var tredje svensk tycker sjukvården har blivit sämre

"Missnöjet växer på många håll och det är dags att politikerna vaknar", säger Sineva Ribeiro, ordförande på Vårdförbundet. Förbundet står bakom Novus-undersökningen som bland annat visar att var tredje person upplever att vården blivit sämre under de senaste åren.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-27

Annons

Av 1 017 som svarade i Vårdförbundets undersökning var det endast åtta procent av de tillfrågade som tycker att vården hade förbättrats de senaste tre till fyra åren. Var tredje person upplevde att vården försämrats medan resterade ansåg att den var oförändrad. Var tionde av de tillfrågade svarade att de hade fått ett dåligt bemötande i sin kontakt med vården.

– Missnöjet växer på många håll och det är dags att politikerna vaknar. Vi ville veta om det våra medlemmar upplever stämmer och därför är vi inte förvånade att många är missnöjda. Men många säger också att vården är bra när man väl kommer i kontakt med den, säger örbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Kvinnor mer nöjda än män

Fler kvinnor än män är nöjda med hur de blivit bemötta i vården. Vidare är personer över 50 år är mer nöjda än yngre och de som bor i en större stad tenderar till att vara mer nöjda än de på landsbygden.

Annons
Annons

– Utanför städerna är det svårare med kompetensförsörjningen. Det ser helt enkelt olika ut i landet. Vi vet samtidigt att kvinnor inte får lika bra vård som män, men jag tror det finns olika förväntningar mellan män och kvinnor på vilken sorts vård man ska få, säger Sineva Ribeiro.

Anställa fler och öka antalet specialister

Det är framför allt resurser för kompetens och personal som Vårdförbundet efterfrågar. Något som de hoppas ska kunna korta vårdköerna.

– Det är dags att göra vården mer attraktiv och få fler att utbilda sig. Om vi jämför med resten av Norden ligger vi sist när det gäller sjuksköterskor per capita. Som det är nu riskerar vi tilltron till den offentligt finansierade vården. Det finns ett växande missnöje som gjort vården till den stora valfrågan, säger Sineva Ribeiro.

Annons
Annons

    Källor

  • Omni/TT - http://tt.omni.se/8e86fde95b6d35fd0522280f40b00b54f98d98ba

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-08-21 19:29 (6 år sen)

    Ett bra sätt att rädda de sista resterna av svensk sjukvård, torde vara att säga upp landstings/regionstyrelserna och göra verksamheten personalstyrd, under överinseende av Socialstyrelsen. Personalen vet bäst vad som behövs i verksamheten.

  • Avatar Tidigare användare 2018-04-27 17:29 (6 år sen)

    Det gäller att komma förbi sjukhusetsakutläkare, för att få någon hjälp. De sitter där som en propp. Hösten 2016 kom jag in med ryggvärk och själv misstänkte jag åter en njursten. Behandlingen blev tag två alvedon. hej då! Samma behandling fick jag 2004 vid stress, så behandlingen har inte blivit bättre. Förra fredagen blev ordinationen densamma då min axel farit ur led.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.