Var tredje läkare på akuten saknar legitimation

Den som kommer till en akutmottagning kommer troligen att träffa en läkare som är under utbildning.

Karin Nordin, Redaktör
Publicerad den: 2014-04-14
Författare: Karin Nordin, Redaktör

Annons

Sveriges Radio har kartlagt schemaläggningen en vecka i mars på 32 akutmottagningar runtom i Sverige. Då var åtta av tio läkare som tar emot patienter på akuten inte färdigutbildade specialister. Och 36 procent, alltså mer än var tredje läkare på akuten, var olegitimerade. Det vill säga en läkare som inte är klar med sin allmäntjänstgöring.

– Det kan också bli så att kvalitén på vården inte blir lika hög. Det blir inte lika snabbt fattade beslut för de mest sjuka. Och inte lika snabbt insatta behandlingar och utredningar som de behöver, säger Martin Wohlin vid Uppsala universitet, till Sveriges Radio.

Men åsikterna bland chefer på sjukhusen i Sverige varierar. En del vill ha fler erfarna läkare på akuten. Andra tycker att det fungerar bra med olegitimerade AT-läkare på akuten - bara de får ett bra stöd från mer erfarna kollegor.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2016-03-5 08:05 (4 år sen)

    Det trodde jag var förbjudet. Det är nog därför man får tio olika diagnoser. Bara en trodde det var TIA de andra skyllde på någonting annat för att bli av med patienten.


Annons
Annons
Annons