Var fjärde kvinna har sextrakasserats – men många håller tyst

Var fjärde kvinna i Sverige har sextrakasserats och många av dem väljer att hålla tyst om det. Det visar en ny undersökning som fackförbundet Unionen gjort.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2013-10-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

23 procent av alla kvinnor som tillfrågats har vid något tillfälle, antingen på det nuvarande jobbet eller på ett tidigare, sextrakasserats.

Hälften av de drabbade har inte vågat säga till på plats. Och endast en av fem kvinnor gick till chefen och berättade.

Fyra procent av alla män menar att de har blivit sexuellt trakasserade. Själva begreppet innebär allt från kränkande kommentarer till blickar, spridning av olika rykten eller tafsande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • -
  Nina 2013-10-21 16:21 (6 år sen)

  När jag bodde i Malmö var det vardagsmat att bli tafsad på, få menande blickar och bli kallad svennehora. Det tragiska är att man inte kan belysa det utan att bli kallad massa saker och få höra att jag har nog förtjänat det..

 • Avatar StG 2013-10-22 08:29 (6 år sen)

  Meningslösa undersökningar. Troligen har långt fler än fyra procent män "sextrakasserats". På snart sagt varje varje fabrik skulle femtonåriga pojkar mönstras som det hette. På somliga smordes pitten in med konstistensfett och liknande. Inte mycket att bråka om, man tvättade av sig, var godkänd, gick hem för dagen och så var det inte mer med det.
  OBS! Detta ska inte läsas så att jag tycker det var okej!

 • Avatar Dan 2013-10-22 09:44 (6 år sen)

  Det är troligtvis fler män som blivit sextrackaserade men det ingår i rollen att män inte kan vara offer utan ska kunna ta lite sånt för att de är män.


Annons
Annons
Annons