Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Var du bor avgör hur länge du lever

Inkomst, arbetslöshet och utbildning påverkar hälsan och hur långt livet blir. Det finns stora skillnader mellan förväntad livslängd mellan olika områden i Sverige.
Annons

Hälsoklyftorna finns över hela landet, även om de generellt sett är större i storstäderna. Hälsoklyftan syns inte minst när man åker längs en av Stockholms tunnelbanelinjer, enligt Svt. I Stockholmsförorten Danderyd, där arbetslösheten är låg och inkomsterna är höga, ligger medellivslängden i topp med 83,7 år. Men när tåget rör sig söderut, på andra sidan centrala Stockholm, så sjunker livslängden. I Vårby gård är livslängden 79,5 år.


– Förväntad livslängd skiljer ungefär fem till sex år mellan olika områden. Det är ungefär de skillnader man såg mellan Öst- och Västeuropa när uppdelningen mellan Öst- och Västtyskland var, säger Bo Burström, professor i socialmedicin vid Karolinska Institutet.

I Malmö kan det vara sju års skillnad i medellivslängd mellan olika stadsdelar. Klyftorna har vuxit under lång tid och fortsätter att växa. Det är skillnader i inkomst och arbetslöshet och framför allt utbildningsnivå som påverkar. Om man också tar utbildning i beräkningen är skillnaden i förväntad livslängd mellan till exempel en lågutbildad i Vårby och en högutbildad i Danderyd idag 18 år.

Var bor du? Vad tror du påverkar livslängden i ditt område? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2014-05-12 19:20 (10 år sen)

    Kunskaper är väldigt avgörande, om jag förstår vad som händer i min kropp kan jag åtgärda på rätt sätt t.ex. Är själv Bechterews reumatiker. För 8 år sedan sa ögonläkarna att jag skulle bli blind. Jag skulle också bli ganska så invalidiserad sa dom för 25 år sedan. Idag är jag nästan opåverkad och har perfekt syn.
    Detta tack vare lärdom, nya kunskaper. Besökte naturläkare i Polen & Tyskland. Efter deras råd med naturmedel har jag återfått normal syn och har inga inflammationer som förr. Äter en enkel kapsel Klarin perfekt dagligen.
    Så man får inte bara låta sig nöja utan ta i saker också. En mer välbeställd har större möjligheter till just detta, och en utbildad inser mera än en mindre utbildad individ.
    Så livet är mycket av vad man själv gör det till också. Svårt med jämförelser i övrigt. Ambitionsnivån hos den enskilde är nog ganska avgörande tror jag hur man låter sig leva, resp. bara glider igenom utan egna åtgärder till förbättring.

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-12 18:33 (10 år sen)

    Detta tar jag med en nypa salt. Högutbildade som bor på Hornsgatan i bostadsrätter i Stockholm? En bra gedigen utbildning men ett stressigt arbete och problematiska hemförhållanden, långa arbetsdagar, bilburen i köer varje dag? Listan kan bli lång...ärftliga faktorer, miljöpåverkan, virussjukdomar?

  • Avatar Tidigare användare 2014-05-12 13:05 (10 år sen)

    Ja men det är ju inte så konstigt.
    Så många nyanlända människor som vi nu har i Sverige och som troligtvis bor i dessa delar - de har ju inte bott här hela livet och det går ju inte att jämföra med var de bor nu med de som bott här hela tiden.
    Detta gäller ju även andra jämförelser. Dåligt resultat i jämförelse av te x skolor. Om en klass består av elever som knappt talar svenska kan man ju inte förvänta sig att de ska klara testerna som låg till grund för PISA. OSV...


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.