Vanligare att ha en samma frisör än samma läkare

Har du samma frisör, men aldrig samma läkare? Då är du inte ensam, visar ny Novus-undersökning.  


Publicerad den: 2018-04-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

 

Sex av tio har inte en fast läkarkontakt, det visar en undersökning som är gjord av undersökningsföretaget Novus på uppdrag av Sveriges läkarförbund. I undersökningen svarade drygt 2000 individer.  

Däremot hade sex av tio en fast tandläkare eller frisör – det är alltså mer vanligt att du känner din frisör än din läkare.  

– Många vet namnet på sin tandläkare och frisör, men den som ska ta hand om det mest intima vi har, vår kropp och själ, är en rad olika anonyma läkare. Samtidigt har flertalet samma fysioterapeut under ett helt behandlingsförlopp och kvinnor får oftast träffa samma barnmorska under hela graviditeten. Det är bra och ger hög kvalitet och det måste bli lika självklart att ha en fast läkare, säger Heidi Stensmyren, Läkarförbundets ordförande i ett pressmeddelande.  

Detta visade Novus undersökning:

  • Sex av tio uppger att de inte har en ”fast läkarkontakt”. 
  • Av dem som inte har en fast läkare, vill åtta av tio kunna träffa en fast läkare när de besöker sin vårdcentral, bland kvinnor är det 85 procent som vill ha en fast läkarkontakt. 
  • Sju av tio anser att det är viktigt att få träffa sin fasta läkare när de besöker sin vårdcentral. Kvinnor instämmer i högre utsträckning än män att de vill träffa deras fasta läkare vid ett besök på sin vårdcentral. 
  • Nära sex av tio svarar att de skulle vilja att vårdgarantin garanterar att den första som de träffar på sin vårdcentral är sin fasta läkare. 
  • En av tre uppger att de har fått vänta ofrivilligt mer än en vecka på att få träffa en läkare på sin vårdcentral. 
  • Drygt sex av tio uppger att de har en fast tandläkare resp. frisör som de regelbundet brukar besöka. 
  • Närmare sex av tio är generellt nöjda med läkarkontakterna som de har haft på sin vårdcentral de senaste tre åren 

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Hjärtsviktspatienter saknar fast vårdkontakt - trots allvarlig sjukdom

Netdoktors upplysningskampanj Harduhjärtsvikt.se (där personer med hjärtsvikt, och deras anhöriga, berättar om hur det är att leva med hjärtsvikt) visar på ett liknande resultat. Där uppger var femte person att de saknar fast vårdkontakt, trots den svåra sjukdomen.  I denna undersökning svarade ca 750 personer med diagnosen hjärtsvikt.  

Annons
Annons

 

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Sveriges Läkarförbund -  Http://www.mynewsdesk.com/se/sveriges_lakarforbund/pressreleases/aatta-av-tio-vill-ha-fast-laekarkontakt-enligt-ny-undersoekning-fraan-novus-2473463

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu