Våldtäktsdömd läkare får jobba kvar efter domstolsmiss

En kirurg som våldtagit sin dotter, en barnläkare som misshandlat sitt barn och en psykiater som ofredat en patient sexuellt – minst 53 läkare och psykologer har fått behålla sin yrkeslegitimation trots att de dömts för allvarliga brott. Domstolarna har nämligen missat att skicka vidare domsluten till sjukvårdens tillsynsmyndighet.

Publicerad den: 2014-10-10
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

En P1-dokumentär som gjorts i samarbete med Ekot avslöjar att många läkare och psykologer fått behålla sina jobb trots att de dömts för allvarliga brott, som bland annat sexualbrott, våldsbrott och rattfylla. Domstolarna är skyldiga att skicka vissa brottsdomar till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO), men i åtminstone 53 fall har detta inte gjorts. Vissa läkare har kunnat begå flera olika brott utan att någon enda dom skickats vidare för bedömning. Bland annat har en psykolog dömts för 20 brott i fyra olika domar.

Legitimationer som borde ha blivit indragna har alltså inte blivit det, menar Domstolsverkets chefsjurist Agneta Kornstrand.

Annons
Annons

 – Det kan vara bra för domstolarna att känna till att det är så här omfattande, så att de kan se allvarligare på detta och jobba ännu hårdare, säger hon till Sveriges Radio.

Annons
Annons

Aud Sjökvist är ordförande för Hälso- och sjukvårdsnämndens ansvarsnämnd (HSAN) och hon är hård i sin kritik.

– Det är helt uppenbart att detta är alldeles förfärligt. Att en person får fortsätta att verka som läkare efter ett sådant brott är häpnadsväckande. Det är inte så systemet är tänkt att fungera. Det är ingen som kan hysa förtroende för en sådan person, säger hon.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar cristina 2014-10-11 01:35 (5 år sen)

  Blev själv nyligen sexuellt ofredad av en leg.läkare. Blev så chockad när han försökte dra av mig trosorna så jag reste mig upp från bänken jag låg på och gick hem innan jag ens kom på tanken att jag borde ha skrikit på hjälp. Han är tack o lov inte min husläkare längre och jag borde anmält honom men det fanns inga vittnen eller bevis så jag är chanslös ändå. Är dock fortfarande chockad av händelsen.

 • lars
  Lars Öberg 2014-10-11 10:42 (5 år sen)

  De här underlåtenhetssynderna torde kunna repareras med retroaktiva anmälningar till IVO, så att berörda läkare kan berövas sin legitimation. Det är ett allmänt intresse - och kanske särskilt för läkarkåren - att dessa rötägg rensas ut.

 • Avatar Susanne 2014-10-11 12:26 (5 år sen)

  Det är märkligt att personer i myndighetsbefattnig kan göra hur många misstag som helst medans vanligt folk åker in för minsta lilla.
  Dessa dömda läkare och dom som missat att förmedla detta, borde dela cell.

 • Avatar 2015-01-31 13:49 (5 år sen)

  Det är inte klokt. Hur kan den läkaren ha kvar sin legitamation ja alla dom här som burit sig åt så. Det verkar som om dom kan göra vad skit som helst,och behålla sitt jobb ändå. Hade det varit en sk vanlig svensson så hade inte han fått behålla sitt jobb.


Annons
Annons
Annons