Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Utebliven utbildning om strålskydd kan ge vite

Annons

Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge riskerar att få betala hundratusentals kronor i vite eftersom att personalen får för dålig utbildning om riskerna med röntgenstrålning.

Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten fungerar systemet för internutbildning inte i praktiken. Vid en stickprovskontroll hade endast en läkare av tio på thoraxkliniken och 1 läkare av 20 på urologkliniken utbildats i strålskydd.
– Patienter och personal kan inte vara säkra på att behandlingar och undersökningar sker på ett säkert sätt. Det är anmärkningsvärt att så många läkare saknar strålskyddsutbildning, trots att det finns ett system för internutbildning. Detta tyder på en bristande säkerhetskultur inom organisationen, säger Sven Richter, inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Annons
Annons

Senast den 1 oktober måste Karolinska universitetssjukhuset utbilda all personal som arbetar med röntgen om strålskydd. Om det inte sker kommer Strålsäkerhetsmyndigheten att begära att sjukhuset ska betala 200 000 kronor per månad i vite till dess att kravet är uppfyllt.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.