Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Uppsala först med patientjournaler på nätet

Landstinget i Uppsala är inte bara först i Sverige med att lägga ut alla patientjournaler på nätet. De är också först i Europa. Men både läkare och myndigheter larmar om en hotad patientsäkerhet då känsliga provsvar görs tillgängliga.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-28

Annons

Regeringens patientmaktsutredning har tryckt på att utveckla it-användningen i sjukvården. Dels för att effektivisera vården, dels för att stärka patienternas ställning.

Johan Assarsson, som lett arbetet i regeringens patientmaktsutredning menar att många av it-lösningarna borde ha varit på plats redan för 20-30 år sedan. Han menar också att det är självklart att patienterna ska ha sina journaler tillgängliga på nätet.

– Det viktiga är att tekniskt lösa sekretessfrågorna så att inte arbetsgivare eller försäkringsbolag kan ta del av innehållet, säger Johan Assarsson.

Annons
Annons

It-stategen Benny Eklund menar att läkarna får möta en annan typ av patient i framtiden. En patient som är informerad, som vill vara delaktig och som även kan fatta egna beslut. I realtid kan patienten se allt som finns i journalen så länge uppgifterna är signerade av en vårdgivare. Ett undantag är läkarens egna anteckningar under rubriken ”tidiga hypoteser”.

Benny Eklund menar att nästan alla utom läkarna är positiva till detta.

– De som tror att auktoriteten är beroende av ett informationsövertag kommer att få genomgå förändringar, säger han. 

– Vi har inget emot att delar av journalen finns på nätet, men känsliga okommenterade provsvar ska inte finnas där utan att patient och behandlande läkare samtalat om vad detta innebär. Det kan vara traumatiska besked som inte är prövade om de ger men för patienten, säger Gabriel Westman, i läkarföreningen och specialist i infektionsmedicin på Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Skåne, Norrbotten, Jönköping och även Stockholm står på tur i höst och under 2014 lär nätjournalerna lanseras i resten av landet. Samtidigt har man i Stockholm dragit öronen åt sig av kritiken i Uppsala och Johan Bratt, chefläkare i informationsteknik, säger att det hellre måste bli riktigt än snabbt i Stockholm.

– Det måste kvalitetssäkras först. Det får inte leda till mer oro och ångest hos patienterna, säger han.

Vill du ha tillgång till din patientjournal på nätet? Varför eller varför inte? Kommentera här nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-08-28 22:12 (11 år sen)

    Varför i all sin dar ska min medicinjournal ut på nätet? Den angår ju bara mig och mina vårdgivare. För tredje part är ju uppgifterna enbart oväsentliga och ointressanta.
    Hur ska man kunna anförtro sig till vårdgivare om uppgifterna ska ut på nätet? Helt befängt, anser jag.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 21:18 (11 år sen)

    Självklart är läkarna emot detta. De tror att alla utom de är dumma i huvudet och inte duger till att läsa sina journaler.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 20:49 (11 år sen)

    tanken är väl också att man som patient kan se till att andra vårdgivare inte kan ha tillgång till journalen eller delar av den.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 19:54 (11 år sen)

    Det här kan bara gå åt ett håll - fel. Tanken är fin men vad händer när vi dör? Psykiatriska problem? Öppet för alla? Försäkringsbolag? Arbetsgivare? behöver jag nämna fler.....?

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 19:09 (11 år sen)

    Tjänsten som sådan är mycket bra! Frågan är om man som patient verkligen kan lita på säkerheten i systemet!!??

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 17:52 (11 år sen)

    Är ett bra förslag.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 15:44 (11 år sen)

    Men herrgud, oro? Dokorn! jag blir orolig av att inte få besked, eller luddiga svar. Sjukvården och patienten burde fylla i en rubrik:

    Sjukoch hälsovården är ansvarig för:
    Patienten ansvarar för:
    Anhöriga ansvarar för:
    Klart och tydligt!
    T.ex: viktproblem? Har hälsoansvariga tillgång till bra och olika behandlingar? Är patienten medveten om vilka ändringar det krävs av hans/hennes livstil?
    Vad och hur ska anhöriga vara behjäpliga med? För tro inte att det går av sig själv!

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 15:40 (11 år sen)

    En toppentjänst. Äntligen får jag koll på vad läkaren egentligen skriver i journalen, och kan påpeka missuppfattningar.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 14:16 (11 år sen)

    Jag vill gärna få läsa min journal på nätet.. En mycket bra service.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 14:53 (11 år sen)

    Självklart! Jag är ansvarig för min egen hälsa och de beslut jag behöver ta ska jag kunna grunda på fakta och inte godtycklig information från en doktor! Jag köper tjänsten "kontoll och behandling" och ska få valuta för mina pengar. Jag ska inte behandlas sämre och bedömas mindre vetande och beslutskompetent än läkaren. Självklart ska jag också få förklaring på sådant jag inte förstår, men det hindrar inte att jag i lugn och ro vill läsa min journal.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons