Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Uppsala först med patientjournaler på nätet

Landstinget i Uppsala är inte bara först i Sverige med att lägga ut alla patientjournaler på nätet. De är också först i Europa. Men både läkare och myndigheter larmar om en hotad patientsäkerhet då känsliga provsvar görs tillgängliga.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-28

Annons

Regeringens patientmaktsutredning har tryckt på att utveckla it-användningen i sjukvården. Dels för att effektivisera vården, dels för att stärka patienternas ställning.

Johan Assarsson, som lett arbetet i regeringens patientmaktsutredning menar att många av it-lösningarna borde ha varit på plats redan för 20-30 år sedan. Han menar också att det är självklart att patienterna ska ha sina journaler tillgängliga på nätet.

– Det viktiga är att tekniskt lösa sekretessfrågorna så att inte arbetsgivare eller försäkringsbolag kan ta del av innehållet, säger Johan Assarsson.

Annons
Annons

It-stategen Benny Eklund menar att läkarna får möta en annan typ av patient i framtiden. En patient som är informerad, som vill vara delaktig och som även kan fatta egna beslut. I realtid kan patienten se allt som finns i journalen så länge uppgifterna är signerade av en vårdgivare. Ett undantag är läkarens egna anteckningar under rubriken ”tidiga hypoteser”.

Benny Eklund menar att nästan alla utom läkarna är positiva till detta.

– De som tror att auktoriteten är beroende av ett informationsövertag kommer att få genomgå förändringar, säger han. 

– Vi har inget emot att delar av journalen finns på nätet, men känsliga okommenterade provsvar ska inte finnas där utan att patient och behandlande läkare samtalat om vad detta innebär. Det kan vara traumatiska besked som inte är prövade om de ger men för patienten, säger Gabriel Westman, i läkarföreningen och specialist i infektionsmedicin på Akademiska sjukhuset.

Annons
Annons

Skåne, Norrbotten, Jönköping och även Stockholm står på tur i höst och under 2014 lär nätjournalerna lanseras i resten av landet. Samtidigt har man i Stockholm dragit öronen åt sig av kritiken i Uppsala och Johan Bratt, chefläkare i informationsteknik, säger att det hellre måste bli riktigt än snabbt i Stockholm.

– Det måste kvalitetssäkras först. Det får inte leda till mer oro och ångest hos patienterna, säger han.

Vill du ha tillgång till din patientjournal på nätet? Varför eller varför inte? Kommentera här nedan.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Redaktionen 2013-09-6 11:25 (11 år sen)

    @Gunilla - för att kunna plocka bort dig måste vi får din epostadress, den du angivit när du valde att få mejl om nya kommentarer. Du kan mejla den till oss på redaktonen@netdoktor.se - skriv gärna "Kommentarer nyheter" i ämnesfältet så vet vi direkt vad det handlar om.

    Redaktionen, Netdoktor

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-1 23:02 (11 år sen)

    Jag har sedan flera dagar tillbaka avböjt att få meddelande om nya kommentarer skickade till mig!!! Trots detta får jag ideligen avisering om nya kommentarer!!!!
    Jag vill att ni annullerar min mailadress omedelbart och att ni inte skickar flera aviseringar till mig!!!

    Blir ytterligare tveksam till journaler på nätet efter att inte ens kunna säga nej till avregistrering av dessa aviseringar!!!!
    Gunilla

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-1 20:21 (11 år sen)

    Journalsystemet lär redan vara hackat så som det är idag..... föreställ då hur det blir när det kopplas ut på nätet! Nä usch, och precis som föregående påpekar så är det en form av utpressning typ "skyll dig själv". Men, det är faktiskt redan så idag att alla journalanteckningar ligger öppna i sjukhuskropparna, det är bara att gå in och läsa.

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-1 12:53 (11 år sen)

    Läste kommentaren: "Självklart är läkarna emot detta. De tror att alla utom de är dumma i huvudet och inte duger till att läsa sina journaler." Så vi alla är utbildade läkare? Vi MÅSTE snabbt kunna leka doktor och ifrågasätta allt läkarna skriver, bara för att i förlängningen riskera försämra vår egen vård?

    Jag menar inte att tjänsten som sådan är inte dålig. Men vad för slags EXTRA patientmakt innebär det att ha journalen på nätet när du har lika stor rätt att läsa de fysiska papperna? Det är ju bara att beställa en kopia från vårdgivaren.

    Jag tycker systemet känns lite utpressning:
    1. Godkänn din journal på nätet, men skyll dig själv om systemet bryter ihop eller hackas.
    2. Spärra din journal, men skyll dig själv om du hamnar i ett akut läge.

    Visst; har man inget att dölja eller "skämmas" för, så okey. Men föreställ dig att jag är en hacker som precis i detta nu läser DIN journal och bestämmer mig för att lägga ut den till offentlig beskådan? Känns det lika okey då, oavsett hur bra du tycker att tjänsten är?

  • Avatar Tidigare användare 2013-09-1 11:05 (11 år sen)

    Säkerhet? Haha! Ge mig en seriös hacker och han dumpar ALLA journaler i offentlighetens ljus på piratebay. Det finns inget som heter säkerhet på nätet, inte alls. Den största säkerheten som privatperson uppnår man genom att avlåta dela viss information (t.ex. på Facebook o.s.v.). Annars; skyll dig själv. Ingen självgod Assarsson kan göra något åt detta.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-30 12:59 (11 år sen)

    Gäller detta nu? Hur gör jag för att hitta min journal på datorn?

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-29 11:54 (11 år sen)

    Jag vill absolut inte ha min journal ute på nätet!! Vill jag ha tag på den så kan jag beställa den från min vårdgivare!

    Det kommer alltid att finnas hackare som bara sysslar med att komma på hur man kommer åt information som inte tillhör dem!!

    Det låter helt dumt att lägga ut journalerna på nätet! Jag vill absolut inte ha min journal ute på nätet! Jag har flera ggr begärt att få journalen och röntgenbilder från min vårdgivare och det fungerar alldeles utmärkt och är enkelt och jag behöver inte vara rädd att andra ska få tag på den!!

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-29 06:40 (11 år sen)

    Hagapip:
    Den sista bastionen är på väg att falla !
    Konservatismen inom läkarkåren och sjukvården utmanas !
    Äntligen ett verkligt patientinflytande. Patienten får inte vika sig i detta viktiga patientinflytande ! De ytterst få patienter som motsätter sig
    journaler på nätet behöver inte vara oroliga. Sekretessen är väl skyddad.
    Har de få kritikerna tänkt på att denna patientreform skapar upplysta och på sikt även bidrar till friskare sjukvårdskonsumenter. Med andra ord
    en sundare sjukvårdsekonomi !
    Vi som är för en demokratisering av sjukvården måste tydligen ånyo kliva upp på barrikaderna !

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-29 00:01 (11 år sen)

    När jag födde barn på 80-talet fick man med sig förlossningsjournalen hem. på papper. Det kändes stort. Men att få hela ens erbarmeliga liv hem vet jag inte om jag vill ha. Inom psykiatrin händer det att patienter vill ha sin journal utskriven men då läser läkare och patient journalen tillsammans i samband med besök. Man gör en menprövning för att undersöka om material inte bör tillhandahålla patienten information som kan göra mer skada än nytta. Det är ett bra sätt.

  • Avatar Tidigare användare 2013-08-28 22:56 (11 år sen)

    Självklart ska jag som patient ha tillgång på ett enkelt sätt till min journal.
    Det är ju min kropp det gäller. Läkare informerar inte alltid om allt.
    Viktigt är att man löser säkerhetsfrågan så att inga obehöriga får tillgång till min journal.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.