Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Upplevd ålder kopplas till livslängd

Annons

70-åringar som ser unga ut för sin ålder lever längre än jämngamla individer som ser gamla ut för sin ålder, enligt en ny dansk studie. Enligt forskarna bakom studien är den metod som hälso- och sjukvårdspersonal använder i dag för att avgöra hur gammal en individ ser ut att vara, dåligt utforskad. Därför har forskarna nu undersökt om sådan så kallad uppfattad ålder är kopplad till livslängd och ett antal andra åldersrelaterade variabler hos 70-åriga danska tvillingar.

I studien har forskarna, som bland annat är verksamma vid Syddansk universitet i Odense, låtit ett antal personer bedöma åldern på 1 826 tvillingar som var porträtterade på fotografier. Åldern på tvillingarna var okänd för bedömarna. 6,5 år senare kunde forskarna konstatera att den uppfattade åldern verkligen var kopplat till hur länge tvillingarna levde. Desto större skillnad det var i uppfattad ålder i ett tvillingpar desto större var sannolikheten att den tvilling som såg äldre ut dog först. Åldersbedömningarna gjordes av totalt 41 personer med olika bakgrund.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.