Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Unga läkare missnöjda med IT-stödet inom vården

Trots en mycket positiv inställning till teknik och användandet av datorer, mobiler och surfplattor underkänner majoriteten av den yngre läkarkåren IT-stödet i arbetet. Det visar en ny undersökning bland svenska underläkare.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-05-30

Annons

Hur upplever den yngre generationens läkare, som vuxit upp med digitala verktyg som en naturlig del av vardagen, det IT-stöd de möter i arbetet? De har Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) och mjukvaru- och tjänsteföretaget Tieto tagit reda på genom en webbenkät, varpå 439 underläkare har svarat på.

Bättre tillgång till patientinformation efterfrågas

Resultaten visar att underläkare är mycket teknikpositiva och vill arbeta med digitala verktyg. Det handlar bland annat om att använda digitala verktyg som smarta telefoner och surfplattor i arbetet och möta kolleger, experter och andra inom vården via videomöten. Samtidigt är de missnöjda med IT-stödet som de hittills träffat på inom vården. Hela 83 procent av läkarna svarande att de är mycket eller ganska missnöjda med den IT-miljö de möter i arbetet och över hälften hyser även tvivel kring säkerheten och integriteten kring detta.

- Det bekräftar bilden av att det lapptäcke av lösningar som finns inom dagens sjukvård inte räcker till för att möta de behov som finns hos läkarkåren. Dagens vårdinformationssystem är på flera ställen ålderdomliga och uppfyller inte de krav som ställs på dem. Det som behövs är integrerade system som är enkla att använda och som fungerar sömlöst mellan olika vårdgivare. Det ger även bättre översikt och tillgång till patientinformation, vilket är den punkt som efterfrågas mest av läkarna, säger Johan Höglund, chef för vård- och omsorgssektorn på Tieto.

Annons
Annons

Med patientöversikt avses en summering av patientens historik, behandling, diagnoser och testresultat samlade på en och samma plats. 93 procent av de svarande underläkarna vill ha tillgång till detta och tycker att det är viktigare att grundläggande system fungerar snarare än att ta fram nya lösningar och tjänster.

- Överlag behövs det mer samverkan, mellan kommuner, landsting och nationella initiativ, men även mellan IT-branschen och professionen. Studien visar att många läkare vill vara mer delaktiga och det är något vi ta fasta på. Kompetensutbyte är ett sätt och vi har rekryterat en del läkare som nu är med och utvecklar den nya generationens lösningar, säger Johan Höglund.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.