Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Undersköterskor har bäst hygien

Annons

Enligt en undersökning som genomförts på sjukhusen i Västerbotten är undersköterskor bäst på vårdhygien medan läkare är sämst. Med syfte att förbättra hygienen inom sjukvården har Västerbottens läns landsting inlett ett internt arbete. Och strax innan jul genomfördes en första undersökning av hur väl vårdpersonalen tvättar sig och följer de klädregler som finns, rapporter Sveriges Radio Västerbotten.

Totalt gjordes 490 observationer på de tre sjukhusen i landstinget. Och det som framkom var att läkare generellt sätt var sämst och undersköterskor bäst på att följa de regler som finns. En annan slutsats är att de som arbetar med operationer och intensivvård slarvar med att sprita händerna innan de träffar patienterna. Inom kort är det tänkt att landstinget ska göra en ny mätning av hur väl reglerna följs, och då räknar chefläkaren Jan-Gunnar Sjödin med ett bättre resultat.
– Ingen av dem som är företrädare för verksamheten finner annat än att vi måste intensifiera det här arbetet. Alla är överens om det. Det finns ingen tvekan, säger han till Sveriges Radio Västerbotten.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.