Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Trögt arbete förbättra patientsäkerheten

Vårdrelaterade infektioner är den vanligaste skadan som drabbar patienter som är inlagda på sjukhus. Men landstingens arbete med att minska dem går långsamt.
Annons

De senaste fyra åren har antalet som drabbas av infektionerna legat på oförändrad nivå. Det visar Socialstyrelsens lägesrapport om patientsäkerhet.

Sedan hösten 2009 har andelen patienter i slutenvården runt om i
landstingen som drabbats av en vårdrelaterad infektion legat på runt nio procent, visar data från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Vid en mätning våren 2013 hade närmare 1800 patienter i slutenvården en sådan infektion.

De vanligaste vårdrelaterade infektionerna är urinvägsinfektioner, infektion efter operation, samt lunginflammation.

Annons
Annons

En mätning från hösten 2013 visar att 74 procent av personalen vid
landstingen följer rutinerna för hygien och klädregler. Men en fjärdedel av personalen lever fortfarande inte upp till de föreskrifter om basal hygien som har gällt sedan 2007

Trycksår är en av de vanligaste vårdskadorna och orsakar stort lidande för patienten. Förekomsten av trycksår har varit i stort sett oförändrad sedan mätningarna startade 2011.

Har du drabbats av en infektion när du besökt sjukvården eller känner du någon som har gjort det? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-04-12 09:31 (10 år sen)

    Problemet med sjukvården är att de inte städar ordentligt! Jag har fått många skrämmande rapporter om städare som kommer in med en (skitig) svabb och drar över de fria ytorna på golvet men inte bryr sig ett smack om alla hörn eller under de (få) möblerna. Hela vården är baserad på PERSONALEN! Sängarna och madrasserna är fruktansvärt obekväma och hårda. (men lätt att hålla rena). Plasten som ligger under lakanen ger ett tätt och fukthållande skikt (men det blir bara lakanet som konamineras) - som gjort för att ge liggsår. De har döpt om det till "tryck-sår men det är LIGG-sår!
    Att inte ha en kudde under knäna, eller flera kuddar i olika hårdhets-grader (bara en liten LÄTT-TVÄTTAD hård kudde,
    att bara ha dessa tunna bomullsfiltar (alla fryser och ligger påklädda),
    att bygga fönstren så högt upp att man bara ser himlen,
    att inte ha stora altaner där man kan köra ut hela sängarna i solen som man hade på sanatorietiden. Listan kan göras LÅNG!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.