Ta blodprov vid matbutiken

I obemannade rum ska patienter kunna ta blodprov på sig själva. Konceptet sprids nu via Glesbygdsmedicinskt centrum från Sverige till Indonesien, Kenya och Sydafrika.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-04-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Från och med i år kommer patienter på flera orter i landet kunna ta blodprov på sig själva. Detta kommer ske i lokaler vid matbutiker och i skolor utrustade med brits, vårdväska med nålar och den utrustning som krävs för uppkoppling till sjukhuset. Syftet är att patienten ska slippa åka till sjukhus eller vårdcentral.

Bara början

Det är inte bara i glesbygden som distansvård är på frammarsch. Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm behandlar till exempel flera patienter via videolänk som ett sätt att minska onödiga akutbesök.

– En patient som annars träffar läkaren en gång per månad kan nu göra det varje vecka, säger Kristina Groth, professor och ansvarig för telemedicinsk utveckling på Innovationsplatsen vid Karolinska universitetssjukhuset.

Annons
Annons

I Slussfors i Västerbotten står ett rum redan öppet för patienter och inom kort kommer ett tiotal platser etableras i norra Sverige, bland annat Gällö och Stugun i Jämtland.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons