Syskondöd ökar risken för kort liv

Att förlora ett syskon i unga år innebär en klart förhöjd risk att själv dör i förtid, visar en ny dansk studie. Första året efter förlusten är risken som allra högst.


Lovisa
Publicerad den: 2017-04-28
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Sjukvården bör vara medveten om barns sårbarhet efter att ha upplevt att ett syskon dött, framför allt om de är av samma kön eller om åldersskillnaden är liten, skriver författarna bakom studien.

Läs också: Syskonbråk lika skadligt som mobbing

För att komma fram till resultatet analyserade forskare vid bland annat Århus Universitetshospital i Danmark information om fler än fem miljoner danska och svenska barn där 55 818 av dessa förlorat ett syskon och samtidigt själv överlevt det första halvåret efter dödsfallet.Under uppföljningstiden på 37 år hade 534 personer i gruppen som hade förlorat ett syskon under barndomen dött.

Annons
Annons

Störst risk första året 

Enligt forskarna innebär det här att att risken att dö i förtid, oavsett orsak, om man förlorat ett syskon, är 71 procent högre, jämfört med om man inte gjort det.

Läs också: Ensambarn lika sociala som de med syskon

Det som också kunde ses var att risken att dö var som allra högst första året efter dödsfallet. Hos syskon av samma kön eller med en liten åldersskillnad ökade också risken.

Annons
Annons

I den aktuella studien analyserade forskarna inte möjliga förklarande faktorer, som social miljö.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons