Sverige kan spara miljarder om vården digitaliserades

En mer digital vård kan spara 180 miljarder kronor per år, visar en ny rapport från konsultbolaget McKinsey. Dock krävs en stor omställning och vårdpersonal är mer positiva än patienter.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-06-17
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi kommer att få fler äldre, fler med livsstilssjukdomar och fler med cancer i samhället. Det går att möta det ökade vårdbehovet utan att öka kostnaderna för sjukvården så mycket. Nyckeln är just de digitala verktygen. Vår rapport visar att de stora investeringar som behövs göras kommer att betala sig, säger Pia Hardy på McKinsey i Sverige, till Dagens Nyheter.

Genom kompatibla journalsystem, digital övervakning av medicinering och digital egenvård skulle vården kunna göra stora besparingar, menar Pia Hardy.

– De som är storkonsumenter av vård är ofta de patienter som bollas fram och tillbaka mellan de olika områdena och inte får den vård de borde få. Genom journalsystem som kommunicerar med varandra kan vi omfördela resurser från onödig administration och onödiga återbesök och ge bättre vård till dem som verkligen behöver det.

Annons
Annons

Dock återstår flera hinder och för att få till integrerade journalsystem behövs både stora juridiska och tekniska förändringar.

Inställningen till digital vård

Majoriteten av vårdpersonalen är positivt inställda till e-hälsa, visar en ny rapport från E-hälsomyndigheten. Till exempel tror två tredjedelar att en del vanliga patientbesök kan ersättas med videosamtal. I fjol gjorde myndigheten en liknande rapport bland patienterna och de flesta vill fortfarande träffa en läkare eller sjuksköterska. Endast 20 procent kunde tänka sig videosamtal.

– E-hälsosatsningar är ett måste om hälso- och sjukvården ska klara av sitt framtida uppdrag och kunna erbjuda högkvalitativ vård till alla. E-hälsosatsningar ökar patientens inflytande och insyn i sin egen vårdsituation, medför att vårdpersonalen kan fokusera på rätt arbetsuppgifter och underlättar vardagen för såväl patient som professioner, säger E-hälsomyndighetens generaldirektör Torsten Håkansta.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons