Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svenskars matvanor under lupp

Annons

Tusentals svenskars matvanor ska ge nya svar om hur det vi äter och dricker påverkar vår hälsa. Livsmedelsverket kommer genomföra en stor undersökning bland 5 000 personer som är mellan 18 och 80 år gamla.
– Det här är vår mest omfattande matvaneundersökning hittills. Resultatet får stor betydelse för att bedöma hälsorisker från olika ämnen i maten, för framtida kostråd och för berikning av livsmedel, säger Annica Sohlström, chef för Livsmedelsverkets nutritionsavdelning, i ett pressmeddelande.

Deltagarna väljs ut slumpmässigt som under fyra dagar ska registrera allt de äter och dricker på en webbsida. Det här är första gången som Livsmedelsverket samlar in den typen av uppgifter via internet. Dessutom kommer de också för första gången att samla in blod- och urinprov från en del av deltagarna.
– Proverna ger oss viktig kunskap om olika ämnen i blodet, till exempel D-vitamin, som vi får i oss på fler sätt än genom maten. Sådan kunskap kan i sin tur påverka berikningsnivåer, säger Annica Sohlström i pressmeddelandet.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.