Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svensk vård dålig på delaktighet

Svensk sjukvård är dålig på att informera och få patienter att känna sig delaktiga i vården. Det framgår av en internationell jämförelse som 7 200 svenskar deltagit i.
Annons

Undersökningen har genomförts av Myndigheten för vårdanalys. Patienterna har fått frågor kring om de fått information om den egna vården, behandlingsmöjligheter och läkemedel. Totalt har elva länder ingått i studien och Sverige hamnar långt ned på listan på de flesta områden.

Sverige är näst sämst när det gäller information om behandlingsmöjligheter. Dessutom har bara hälften av patienterna gått igenom sina läkemedel med vården (i Kanada, USA och Nya Zeeland hade åtta av tio patienter gjort detsamma). Svenska patienter uppmuntras inte heller till att ställa frågor i lika hög grad som i andra länder och vårdpersonalen vet inte lika mycket om sina patienters sjukdomshistoria. Svenska patienter med kroniska sjukdomar saknade också ofta en dialog kring hur de ska hantera sin sjukdom, rapporterar tidningen Vårdfokus.

I en debattartikel efter att resultaten offentliggjorts önskade flera företrädare för olika patientorganisationer att patienternas engagemang och kunskap bättre tas till vara. Ett steg i rätt riktning kan vara den nya patientlagen som börjar gälla från årsskiftet, anser författarna. I den nya lagen trycks det bland annat på att vårdpersonalen måste bli bättre på att just informera patienten.

Annons
Annons

”Här har vårdens beslutsfattare ett stort ansvar för att syftet med den nya lagen också omsätts i praktiken. Det är ett bra tillfälle till att vända utvecklingen. Det är inte rimligt att Sverige ska vara sämst på att tillvarata patienternas perspektiv”, avslutar artikelförfattarna.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.