Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Svensk sjukvård kritiseras

En ny rapport visar att antalet patientbesök per läkare i Sverige minskar. Organisationen är gammalmodig och läkare kan vara borta mycket från jobbet.
Annons

1975 fanns drygt 8.500 läkare i Sverige som sammanlagt hade över 17,2 miljoner patientbesök om året. Nästan 40 år senare, 2012, fanns över 32.500 läkare i landet – nästan en fyrdubbling – och antalet patientbesök hade stigit till drygt 28 miljoner på ett år.
Men i snitt per läkare betydde det mer än en halvering, från nio patientbesök om dagen till 3,8, skriver Svt. Siffrorna kommer från rapporten Den sjuka vården 2.0 som författats av bland annat nationalekonomen Stefan Fölster.

– I Sverige tillämpas jouravtal som är väldigt olika lokalt. På vissa håll kan läkare som arbetar obekväm arbetstid få väldigt långa arbetstider, men det räcker med fyra jourhelger för att få ut fem veckors ledighet förutom semestern, säger Fölster till Svt.

Han menar också att sjukvårdsorganisationer i Sverige är gammalmodiga och ineffektiva, med svårigheter att reformera sig. I Sverige arbetar ovanligt många läkare på sjukhus och det ger färre timmars effektivt arbete än i många andra länder eftersom mycket tid går till annat än att träffa patienter.

Annons
Annons

Är kritiken befogad? Vad tycker du om svensk sjukvård? Kommentera artikeln direkt här nedan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2014-06-17 09:50 (10 år sen)

    Jag går inte till läkare om det inte är absolut nödvändigt, tycker sjukvården blivit mycket sämre, den lilla människan syns inte mer, läkare har slutat bry sig är min erfarenhet, de lyssnar inte och undersöker inte ens, verkar bara vara att skriva ut mediciner idag!
    Känns inte som de har tid med en. Detta gäller naturligtvis inte alla läkare bara de jag stött på!

  • Avatar Tidigare användare 2014-06-17 09:03 (10 år sen)

    Det skulle vara intressant att veta om läkarna eller läkarfacket är medskyldiga eller om det endast beror på att landstingen är inkompetenta arbetsgivare?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons