Svart låda ska dokumentera operationer

Metoden med att spela in hela operationer med hjälp av en svart låda har testats med goda resultat i Kanada. Nu ska metoden testas i Sverige.


Publicerad den: 2017-10-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Att dokumentera vid operationer med hjälp av en låda, likt den svarta lådan som finns i flygplan, har man vid St Michaels sjukhus i Toronto lyckats minska antalet vårdskador till hälften. Lådorna spelar alltså in allt som händer i operationsrummet, med ljud och bild. Den dokumenterar även patientens medicinska värden, så som blodtryck och puls. 

– Till en början fanns en viss oro hos personalen för att bli övervakade, men det har helt försvunnit, när man märkt fördelarna, säger Teodor Grantcharov till Vetenskapsradion.

Lär mer: 10 tips: Så får du ut mer av ditt läkarbesök

Annons
Annons

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Testas vid titthålsoperationer

I vår ska metoden testas i Sverige, då på Karolinska universitetssjukhuset under titthålsoperationer. Sedan ska resultaten jämföras med tio andra sjukhus i Kanada, USA och Europa.

Kirurgen Magnus Kjellman som driver projektet i Sverige säger till radion att huvudmålet är att minska vårdskadorna, men menar också att lådan kan göra så att personalen får bättre sammanhållning.

– Sedan finns det en ekonomisk vinst för sjukhus och samhälle genom att vi får färre vårdskador, säger Magnus Kjellman till radion.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6798762

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-10-18 22:28 (4 år sen)

    Det har ju hänt att man efter operationer känt sig som om man ramlat från hög höjd, alltså ont över allt. Kanske det gör att man hanteras lite varsammare. Allt har blivit bra igen så ingen skugga över vårdpersonalen, det kanske känns så för alla?