Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stress kan förbättra minnet


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-01-10

Annons

Stress verkar kunna förbättra minnet, så att man kommer ihåg mer av sånt man lärde sig alldeles innan stressen, rapporter SR Vetenskapsnyheter.

Det är bland annat tjeckiska forskare som i experiment visat att råttor som utsattes för stress hade bättre minne av saker de fått lära sig dagen innan.

Experimentet gick ut på att råttorna först fick lära sig att hitta en labyrint. Dagen efter kastades hälften av råttorna ner i en hink med vatten, där de är måste simma för att hålla sig över ytan.
De utsattes således för en stressig situation medan resten av råttorna hamnade i en bunke där de bottnade.&nbsp

När råttorna sedan kom tillbaka till labyrinten visade sig att de som utsattes för stress bättre kom ihåg labyrinten än de som inte gjorde det. Forskarna menar att resultaten kan användas för att bättre förstå post-traumatisk stress hos människor.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.