Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stress hos tandläkaren leder till dåliga rotfyllningar

En ny avhandling från Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet visar att endast hälften av alla rotfyllningar som görs i allmäntandvården uppnår god kvalitet. Detta kan bero på att tandläkare accepterar tekniskt dåliga rotfyllningar för att de förknippar ingreppen med stress och frustration men också för att de tänker att en rotfyllning av god kvalitet tar längre tid att utföra än vad tandvårdstaxan ersätter.
Annons

Varje år utförs cirka 250 000 rotfyllningar i Sverige. Långt ifrån alla uppnår
god kvalitet. Dåligt utförda rotfyllningar kan leda till att det blir kvar bakterier som orsakar inflammationer i tandbenet – inflammationer som kan leda till akuta besvär som värk och svullnad. Vill det sig riktigt illa kan tillståndet bli livshotande.

Stress och ekonomi bakom dåliga
rotfyllningar

I den nya avhandlingen från Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet har man låtit undersöka varför tandläkarna accepterar tekniskt dåliga rotfyllningar. I studien deltog 33 tandläkare som arbetar inom allmäntandvården. Resultatet visar att tandläkarna ofta upplever rotbehandlingar som tekniskt svåra och komplexa.

Tandläkarna uppgav att de känner stress och frustration inför att utföra ingreppen och att de saknar kontroll. Studien visar också att läkarna många gånger accepterar dåliga rotfyllningar för att ingreppet tar längre tid att utföra än vad tandvårdstaxan ersätter.

Annons
Annons

– Tandläkaren ställs då inför dilemmat att ”gå back” på behandlingen, för att kunna optimera kvaliteten, eller att bara erbjuda vård inom ramen för ersättningen och då riskera att få acceptera en ofullständig rotfyllning, säger Lisbeth Dahlström, övertandläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Sahlgrenska akademin skriver i pressmeddelandet att en minskning av andelen tekniskt dåliga rotfyllningar på sikt kan leda till en bättre tandhälsa och att det bland annat behövs utbildning och en satsning på utrustning som gör det enklare för tandläkarna att utföra rotfyllningar.

Har du gjort en rotfyllning? Vad har du för erfarenheter? Dela gärna med dig av dina erfarenheter!

Länk till studiens abstract 

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2016-03-31 14:17 (8 år sen)

    För 3,5 år sen sprack några gamla fyllningar. Då började en resa inom tand/sjukvård som kostat mig över 30000 kr och stort lidande. Jag är ännu sjuk men ingen hjälper mig utan hänvisar mig till varandra. Sen i somras har jag fått 6 penicillin/antibiotikakurer (amimox, metronidazol, flucloxacillin, kåvepenin, clindamycin, metronidazol) Detta resulterade i att tandinfektionerna tillfälligt gick tillbaka. Jag fick då clostridium med toxin, låg sjuk och medtagen med buksmärta, huvudvärk, feber, hjärtklappning, hög puls och ibland svårt att andas och kräkts detta i 1 mån innan jag orkade kontakta DR och lyckades tjata till mig prover. I diagnosen skrev DR att jag inte varit påverkad av sjukdomen? I somras hade jag höga trombocytvärden, varannan månad har proverna tagits om för värdena är likadana men ingen utreder varför eller ev behandling. Jag har en kvarstående infektion i underkäken som för tillfället verkar innesluten men ömmar om jag rör tanden. Tandläkaren säger det inte är tanden längre utan sitter i käken så det är DR sak. DR säger tvärtom. Jag har en trasig kindtand som gör ont, detta har jag haft hela tiden men ingen åtgärd har gjorts. Broar har satts in, tänder dragits ut, friska tänder slipats ner för att kunna fästa i. Den ena fick borras upp genom den nya tanden och rotfyllas för det blev ytterligare infektioner och varbildningar. En frisk framtand har blivit brun jämte bro i överkäken, det är sånt som händer säger tandläkaren. En tand andra sidan i överkäken har borrats upp flera gånger, det kommer ut varknutor i tandköttet vid den även nu. Varje ingrepp under 3,5 år har slutat med akut återbesök, ny uppborrning och rengöring. Jag orkar inte med detta och skulle vilja komma till specialisttandläkare men hur då det behövs remiss, läkarna blir bara tysta då jag frågar. Jag har ssk-sjukdom sedan 25 år och enligt labbprover partiell selektiv IgA-brist. Kanske detta gör att infektionerna inte vill läka? Men vem ska man fråga och var ska man vända sig? Har blivit så rädd för sjukvården, vettskrämd faktiskt. Varför blir man behandlad som besvärlig av vården? Ingen vill väl vara sjuk, betala enorma pengar bara för skojs skull. Önskar man kunnat ställa upp i forskningssyfte för det hade varit ett plåster på såren bidraga till bättre hjälp åt andra. Kvinna 48 år Skåne


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons