Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stora skillnader i folkhälsan

Annons

Befolkningen i Halland och Blekinge har minst problem med övervikt i landet. Det visar nya öppna jämförelser av folkhälsan som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, presenterar. Rapporten har gjorts i samarbete med Socialstyrelsen och Statens folkhälsoinstitut och innehåller totalt 21 olika mått.

Enligt rapporten råder det bland annat stora skillnader när det gäller rökning. Genomgående röker kvinnor mer än män och lågutbildade mer än högutbildade. Fetma, det vill säga BMI på över 30, är minst vanligt i Halland och Blekinge medan fetma är vanligast i Arjeplogs kommun.

Annons
Annons

I allmänhet mår högutbildade bäst, men det gäller inte när det kommer till riskfylld alkoholkonsumtion. Enligt rapporten anger högutbildade i vissa fall högre alkoholkonsumtion.
– Folkhälsoarbetet i kommuner och landsting går framåt. Men det hälsofrämjande perspektivet skulle kunna betonas än mer, det lönar sig både för samhället och för individen. Hälsan kan förbättras ytterligare och skillnader jämnas ut genom att öka användningen av metoder som står på vetenskaplig grund, säger Sarah Wamala, generaldirektör på Statens folkhälsoinstitut i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.