Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Stora skillnader i antibiotikaanvändning


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2010-11-17

Annons

Det är stora skillnader i hur mycket antibiotika som skrivs ut vid sjukhus i olika delar av landet, skriver Sveriges Radio. Detta enligt siffror från nätverket Strama, Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning. I till exempel är det dubbelt så vanligt att patienter i Gävleborg får preparat med cefalosporiner än att patienter på Gotland får det.

Det beror inte bara på att de gotländska sjukhuspatienterna är friskare, säger professor Otto Cars, ordförande i Strama:
– I grund och botten kan det ju finnas en skillnad i patientsammansättningen mellan sjukhusen och landstingen, det vet vi och det kan vara en faktor. En del landsting och sjukhus behöver mera antibiotika därför att patienterna är av en annan typ och har en annan bakgrund och är sjukare. Men vi tror inte att det är hela sanningen utan här finns det säkert en hel del tradition och brist på uppföljning och slentrian som vi vill komma åt, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.