Stor organbrist trots fler donationer

Antalet som väljer att donera sina organ har ökat stadigt de senaste åren. Förra året kunde 185 donatorer räknas- den högsta siffran någonsin. Men det räcker inte.

 


Lovisa
Publicerad den: 2017-07-15
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

Hittills i år har 91 avlidna personer tillsammans donerat 356 organ. Men även om fler donerar är det fortsatt brist på organ. Patienterna på väntelistan i början av juli var tillsammans i behov av 830 organ, enligt ett pressmeddelande från Socialstyrelsen.

Antalet donatorer varierar dessutom stort mellan sjukvårdsregionerna. Stockholms- och Gotlandsregionen hade förra året 26,6 faktiska donatorer per 10 000 avlidna, medan Sydöstra regionen endast hade 8,8 stycken.

Det socialstyrelsen ser som mest kritiska punkten i donationsverksamheten är uppmärksammandet av möjligheten att donera.  

Annons
Annons

Fortfarande är en stor andel av de potentiella donatorernas inställning till donation okänd.

– Det är viktigt att det på varje intensivvårdsenhet alltid finns en donationsansvarig läkare och sjuksköterska, med tydligt uppdrag och tillräckligt med avsatt tid. Dessa funktioner har en nyckelroll – från att identifiera möjliga donatorer till att ha uppföljande samtal med närstående, säger Socialstyrelsens utredare Wenche Stribolt i pressmeddelandet.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/07/Fler-donerar--men-fortfarande-brist-pa-organ-/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-07-19 14:58 (4 år sen)

    Vi har ju ett donationsregister i Sverige. Om det inte finns så många namn där vore det befogat med en ny värvningskampanj som syftar till att fler ska anmäla sig till registret. Om man gjort sin vilja känd på detta sätt besparar man ju de anhöriga våndan av att ta ett sådant beslut. Min bestämda åsikt är att om man är beredd att ta emot organ så ska man också vara beredd att donera.