Stor del medicinering är onödig

Hälften av all förskriven antibiotika i Kina är onödig och likaså en fjärdedel av alla operationer för knäbyten i Spanien. Det rapporter The Lancet i en serie av studier.

Caroline
Publicerad den: 2017-01-11
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

På samma sätt som att inte få vård kan behandling i onödan orsaka lidande och innebär också ett slöseri med viktiga resurser. The Lancet har i en serie av studier runt om i världen kartlagt hur läkemedel både över- och underanvänds.

Det framkom bland annat att utförda kejsarsnitt ökat dramatiskt, oftast hos kvinnor som inte behöver det. Samtidigt används mindre ofta en enkel behandling för att förhindra för tidiga födslar med hjälp av steroider. En av huvudförfattarna säger att det som gör att sjukvården globalt sett misslyckas att ge rätt vård är girighet, motstridiga intressen och dålig information. Tillsammans skapar detta ett ekosystem av dålig sjukvård. Detta skriver Sveriges Radio i en artikel.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • jag--insta
  Helena 2017-01-12 13:45 (12 månader sen)

  Hej. ... håller med att man ska minska på alla förutbestämda kejsarsnitt. Det är inte bra varken för barnet eller föderskan.

  Men vi får INTE missa att hjälpa till med kejsarsnitt DÄR det verkligen behövs!!! Besluten kräver då utbildat och kunnig förlossning personal.

  Personligen befann jag mig och mitt barn i fara, då det INTE fanns kunnigt personal runt om oss - för 34 år sedan... jag vet vad jag och mitt nu vuxna barn gått genom. Mer kunskaper efterlyses...inom förlossningsvården.

  Tack.

  Mvh//Helena


Annons
Annons
Annons
Annons