Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Staten säger nej till läkarutbildning

I framtiden måste landstingen gå in med egna pengar och betala för läkarutbildningen i Norrland. Ett besked som staten nu ger till både politiker och landsting. ”Utbildningsdepartementet svar är att det här får ni lösa själva”, säger Diana Berggren som är ansvarig för läkarutbildningen vid Umeå universitet.

Publicerad den: 2015-09-23

Annons

Idag bedrivs distansutbildningar från Umeå universitet i bland annat Sundsvall, Östersund och Luleå. Varje regional utbildning innehar platser för tio studenter.

– Vi har uppvaktat flera gånger, men utbildningsdepartementet svar är att det här får ni lösa själva, säger Diana Berggren som är ansvarig för läkarutbildningen vid Umeå Universitet, till SVT.

Hon fortsätter:

Annons
Annons

– Vi började för fyra år sedan med tio studenter vardera i Sundsvall, Östersund och Luleå. Det har varit en stor framgång.

Dock fattas närmare 15 miljoner kronor årligen, och det är pengar som Umeå universitet har tagit ur den egna kassan. Men nu börjar situationen bli ohållbar.

Vill lösa läkarbristen i glesbygden

Tanken med regionaliserade läkarutbildningar är att försöka lösa läkarbristen i glesbygden. Landstingen har även byggt nya lokaler, och läkarutbildningen i Umeå skulle få fler platser för att klara finansieringen. Istället startades en ny läkarutbildning i Örebro.

Just nu omförhandlar Umeå universitet avtalen med landstingen i Östersund, Sundsvall och Luleå och vill ha betalt för att staten inte ställer upp.

Annons
Annons

– Drar man igång en sådan här utbildning från statens sida måste man också betala vad det kostar, säger Diana Berggren.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.