Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Spruta mot blodförlust kan rädda liv

Annons

Med hjälp av en spruta, som minskar blödningar, kan hundratals liv komma att räddas, visar en ny studie. Stefan Branth, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är positiv till de nya studieresultaten.
– Det är ett förvånansvärt och fantastiskt bra resultat, säger han till Svenska Dagbladet.

Preparatet, som kallas tranexamsyra, används redan i dag inom sjukvården, men då främst på kvinnor med kraftiga och besvärliga menstruationsblödningar, skriver Svenska Dagbladet på nätet. Preparatet är billigt, lättillgängligt och enligt studien skulle det kunna förhindra blodförlust även hos patienter som till exempel råkar ut för trafikolyckor, skottskador eller personminor.

Annons
Annons

Totalt har 20 000 patienter medverkat i försöksstudien av medlet, och resultaten visar att dödligheten minskar med 14 procent bland patienter med stora blödningar. Stefan Branth menar att det är en väldigt bra siffra med tanke på att det är en patientgrupp med många dödsfall. Forskarna bakom studien pekar på att hundratals liv skulle kunna räddas om tranexamsyra användes som standard över hela världen – som komplement till annan behandling.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons