Spelmissbruk snart en fråga för kommun och landsting

Från och med den 1 januari nästa år kommer problem med spel om pengar ingå i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Där med blir både kommuner och landsting ålagda att förebygga spelproblem samt erbjuda stöd och behandling till drabbade.


Lovisa
Publicerad den: 2017-06-30
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons
Annons
Annons

Cirka två procent av den vuxna befolkningen har spelproblem. För cirka 31 000 personer är problemen så allvarliga att det kan röra sig om ett beroende. När dessa problem från och med nästa år kommer ingå i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen innebär det att spelberoende kommer ha samma rätt till hjälp och stöd som personer med alkohol- eller drogproblem. Det förebyggande arbetet kring spelproblem i kommuner och landsting får även bättre förutsättningar. Samtidigt behövs mer kunskap.  

– Lagändringen innebär en omställning för många kommuner. För att stötta dem har Folkhälsomyndigheten tagit fram ett kunskapsstöd. Där berättar vi bland annat om hur man kan arbeta förebyggande mot spelproblem. Socialstyrelsen kommer även att ta fram ett kunskapsstöd kring stöd och behandling, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2017/juni/spelmissbruk-skrivs-in-i-socialtjanstlagen-och-halso--och-sjukvardslagen/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu