Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Speciell molekyl gjorde äldre möss unga på nytt

Tro det eller ej, men genom att behandla möss med en liten peptid har forskare lyckats med det omöjliga - att göra gamla och slöa pigga och friska igen. Visserligen handlar det om möss och inte människor men det här inger hopp även för oss. Hos mössen förbättrades pälsen, de fick bättre njurar och blev mer nyfikna på sin omgivning.

Lovisa
Publicerad den: 2017-03-31

Annons

När vi blir äldre ansamlas åldrade celler i våra kroppar vilka forskarna tror bidrar till sjukdom och slutligen död. Dessa celler, så kallade senescenta celler, producerar ett protein som borde få dem att begå självmord och försvinna.

Nu har ett gäng forskare upptäckt att dessa celler också bildar ett annat protein som blockerar de senescenta och som resulterar i att de inte dör. Just det här har det experimenterats med och resultatet presenterar nu i tidningen med passande namnet Cell.

Läs också: Går det att bromsa åldrande? 

Annons
Annons

Mössen piggnade till

Genom att testa en variant av detta protein på åldrande möss så förbättrades både djurens päls, njurfunktion samt tiden de orkade motionera i ett springhjul. Vissa blev till och med mer nyfikna på sin omgivning.

– Detta är definitivt ett banbrytande framsteg. För första gången har någon lyckats visa att det går att bli av med senescenta celler utan några uppenbara biverkningar, säger Francis Rodier, cell- och molekylärbiolog vid University of Montreal, Kanada.

Vidare forkning behövs

Forskarna bakom studien är optimistiska, men påpekar att mycket forskning återstår. Inte minst eftersom borttagande av stora mängder av senescenta celler kan resultera i biverkningar liknande dem som cancerpatienter kan drabbas av.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.