Sommarens vårdsituation – var femte vårdplats hålls stängd

Nära var femte vårdplats förväntas stängas ned i landet under sommaren, enligt en kartläggning av Dagens Medicin. Samtidigt fortsätter regioner satsa på kampanjer, så kallade "sommarmorötter", för att locka sjukvårdspersonal att flytta fram sin semester. 


Publicerad den: 2019-05-22
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Sommarens vårdsituation – var femte vårdplats hålls stängd
Annons

Sommaren och ledigheten stundar och för vården väntar stora utmaningar när personalläget blir ansträngt på landets sjukhus. I en enkätundersökning som Dagens Medicin genomfört svarade totalt 18 regioner att omkring 14 200 vårdplatser kommer vara öppna i sommar. Jämfört med de hur många platser som var öppna under april månad, totalt 17 272, så är andelen 82 procent.

När Dagens Medicin jämför årets enkät med förra årets, där 16 av 21 regioner kommit in med en prognos för båda åren, tyder det på att situationen på landets sjukhus blir något sämre i år. De 16 regionerna räknar i år med att 13 361 platser, jämfört med förra årets 13 879, kommer hållas öppna.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Bättre prognos i Gävleborg

Prognosen i Region Gävleborg är något mer positiv då 314 vårdplatser förväntas hållas öppna, jämfört med fjolårets 299. Bemanningsläget som även bättre ut i nuläget än vad det gjorde förra året.

– Vi hade 650 olösta pass på sjuksköterskesidan på våra akutmottagningar då och nu har vi 50. Förra året löste vi några knutar de sista veckorna så om det går åt något håll i år så är jag optimist och tror att vårdplatsläget kommer se ännu bättre ut när vi går in i sommaren, säger Johan Kaarme, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Gävleborg.

Om man tittar på vilka regioner som kommer ha högst andel procent öppna vårdplatser toppar Region Gotland listan följt av Region Värmland. Båda regionerna meddelade Dagens Medicin att de planerar att hålla mer än 90 procent av aprils vårdplatser öppna.

Sju andra regioner: Västragötaland, Östergötland, Örebro län, Västernorrland, Västerbotten, Kalmar län och Jönköpings län ser ut att minska antalet vårdplatser med 20 procent eller mer.
Personal på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset är oroliga för avflödet till vårdavdelningarna. Det vill säga att patienter inte kommer kunna flyttas till vårdavdelningar på grund av platsbrist, vilket anstränger läget på akutmottagningen. Tidigare år har läget minst sagt varit ansträngt med patienter som fått vänta i uppåt 30 timmar på grund av vårdplatsbristen. Enligt planerna kommer nästan var femte vårdplats stängas ner i sommar, jämfört med läget i april.

– Avflödet har betydelse för patientsäkerheten. Är avflödet dåligt på grund av vårdplatsbrist så påverkas läget på akuten, säger Anette Skoglund.

Hon betonar att det inte går att dra ett likhetstecken mellan neddragningen av vårdplatser och läget i sommar för det akuta flödet. Anette Skoglund påpekar också att Uppsala inte är någon sommarstad, utan att antalet invånare snarare minskar.  En ytterligare sak att tillägga är att en del av de platser som regionen stänger är för planerad operationsverksamhet.

Läs även: Vaccination inför utlandsresan - det behöver du veta

Annons
Annons

Sjuksköterskor erbjuds “sommarmorot”

För att få ihop sommarbemanningen använder sig regionerna av olika slags kampanjer. Ett vanligt erbjudande är att försöka för sjuksköterskor, som det råder stor brist på, att avstå sin semester genom att erbjuda en särskild ersättning om de flyttar sin ledighet till andra veckor än de populära semesterveckorna.

Medlemmar i Vårdförbundet har uppgett att de snarare upplever kampanjerna som tvång, istället för att det skulle vara något självvalt, enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

– Våra medlemmar behöver sina semestrar och vila extra mycket, för de har redan jobbat otroligt mycket övertid, säger Sineva Ribeiro.

– Det blir ett moment 22 för sedan kommer hösten och då ska produktionen i verksamheten vridas upp till 100 procent igen. Genom att erbjuda det här drar sjukhusen ut på semestertiden och det blir tungt under en längre tid, fortsätter hon.

I Region Gävleborg uppskattades erbjudandet om 30 000 kronor i kompensation och totalt valde 600 anställda att flytta sin semester. Av ekonomiska skäl har regionen i år valt att begränsa den tidsperiod där personalen kan flytta sin semester mot extra betalning. I år är det möjligt under veckorna 26 till 32.

– Vi vill helst undvika sommarmorötter eftersom vi vill att våra medarbetare ska kunna få ut sin välförtjänta ledighet, men i ärlighetens namn går inte det. Vi får inte ihop det med den egna bemanningen plus hyrpersonal och då måste vi ha ett ytterligare steg att ta till, säger Johan Kaarme.

Region Gävleborg har totalt fått in 60 nya sjuksköterskor och 15 nya läkare under 2019, beräknat på netto. Johan Kaarme tror att det är en del av förklaringen till att läget ser bra ut, trots att regionen begränsat sommarkampanjerna.

– Det givna är att det görs ett fantastiskt jobb av medarbetare och chefer. Jag upplever att det finns en stor lojalitet i att få ihop schemat för patienterna, säger Johan Kaarme.

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/05/22/nastan-var-femte-vardplats-halls-stangd-i-sommar/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu