Socialstyrelsen: Nej till legitimation för undersköterskor

Socialstyrelsen säger nej till att införa legitimation för undersköterskor. Även Vårdförbundet och Vårdföretagarna är tveksamma, men Kommunal säger ja.


Publicerad den: 2017-10-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

Ett förslag om att införa legitimation för undersköterskor lade fram av regeringens utredare i våras, som ett av många steg för att förbättra äldreomsorgen och locka flera till yrket.

Men Socialstyrelsen tycker inte att detta är en bra idé och menar bland annat att en legitimation skulle kunna leda till att färre blir behöriga att arbeta som undersköterskor, skriver TT.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Tveksamma till förslaget

Även sjuksköterskefacket Vårdförbundet och Vårdföretagarna är tveksamma. Vårdföretagarna menar att frågan måste analyseras på djupet först.

Annons
Annons

Vårdförbundet konstaterar att det hittills krävs minst tre års högskoleutbildning för en yrkeslegitimation. Idag är undersköterskeutbildningen på gymnasienivå. De skulle hellre se att det införs en skyddad yrkesbeteckning efter en given gymnasial utbildning.

Som väntat säger Kommunal ja. En legitimation skulle befästa undersköterskans yrkesroll och göra kompetenskraven tydliga, menar man.

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • TT

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu