Socialstyrelsen: Nej till legitimation för undersköterskor
Socialstyrelsen säger nej till att införa legitimation för undersköterskor. Även Vårdförbundet och Vårdföretagarna är tveksamma, men Kommunal säger ja.
Ett förslag om att införa legitimation för undersköterskor lade fram av regeringens utredare i våras, som ett av många steg för att förbättra äldreomsorgen och locka flera till yrket.
Trygghet i en klocka
BellPal är klockan med ett mobilt trygghetslarm som automatiskt meddelar nära och kära om användaren ramlar eller något oplanerat händer. Svensk innovation förpackad i en helt vanlig klocka.
Men Socialstyrelsen tycker inte att detta är en bra idé och menar bland annat att en legitimation skulle kunna leda till att färre blir behöriga att arbeta som undersköterskor, skriver TT.
Tveksamma till förslaget
Även sjuksköterskefacket Vårdförbundet och Vårdföretagarna är tveksamma. Vårdföretagarna menar att frågan måste analyseras på djupet först.
Vårdförbundet konstaterar att det hittills krävs minst tre års högskoleutbildning för en yrkeslegitimation. Idag är undersköterskeutbildningen på gymnasienivå. De skulle hellre se att det införs en skyddad yrkesbeteckning efter en given gymnasial utbildning.
Som väntat säger Kommunal ja. En legitimation skulle befästa undersköterskans yrkesroll och göra kompetenskraven tydliga, menar man.
- TT
Källor
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och läkare går ut och varnar om vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Vår rapportering från Almedalsveckan
Netdoktor är självklart på plats under Almedalsveckan 2018. Följ vår direktrapportering från Visby här nedan och ta del av seminarier och debatter som berör hälso- och sjukvården.
-
Få ut mer av ditt läkarbesök – här är förberedande tipsen
Allt för ofta känner man sig snopen efter ett läkarbesök. Doktorn räcker fram handen för att tacka för sig och besökstiden är över. Själv har du knappt hunnit berätta hur du mår. Och först när du stänger dörren bakom dig kommer du på den där viktiga frågan som du självklart glömde eller kanske inte vågade ställa. Ett sätt att få ut mer av sitt läkarbesök är att förbereda sig ordentligt. Här är några tips kring hur du gör det.
4 Kommentarer -
Netdoktor i Almedalen
Netdoktor rapporterar från Almedalen. Här kommer ni att hitta all Netdoktors bevakning från Visby och Almedalsveckan.
-
Netdoktor rapporterar från Almedalen
Netdoktor åker till Almedalen för att rapportera om allt som rör hälsa och medicin. Här kommer du att hitta alla våra artiklar från Visby.
2 Kommentarer
-
Så kan patienten bli en del av vårdteamet
Patientcentrerad vård. Ökat patientinflytande. Patientmaktslag. Patientmakt och patienträttigheter. Listan över de fina begreppen som sätter patienten i fokus i vårdresan kan göras lång. Patientföreträdare har i flera år varit rörande överens: ska vi uppnå patientcentrerad vård så måste patienten släppas in.
-
Hur mycket ska livsförlängande behandling få kosta?
Spridd tarmcancer är nästan alltid en dödlig sjukdom, men med bättre behandlingar kan patienter numera leva i många år med sjukdomen. Men behandlingarna är dyra och vården ställs allt oftare inför frågan hur mycket behandlingar som förlänger livet men inte botar ska få ...
-
Patientlagen okänd för åtta av tio
Åtta av tio svenskar känner inte till den nya patientlagen och har inte heller fått någon information om sina rättigheter, visar en ny undersökning gjord av Netdoktor. När Netdoktor sonderade terrängen i Almedalen visade sig kunskaperna vara skrala även där.
3 Kommentarer
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu