Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sociala medier gör oss ofokuserade

Annons

Att göra flera saker samtidigt, så kallad multitasking, kan vara förödande för vetenskapen. Det menar i alla fall professor David Meyer.
– Det är uppenbart att när man växlar mycket mellan olika aktiviteter, så får man stora förluster i tidseffektivitet, säger professor David Meyer, som forskat i ämnet i tjugo års tid, till Vetenskapsradion.&nbsp&nbsp

Hans forskning pekar på tydliga indikationer att om man försöker göra flera saker samtidigt så halveras effektiviteten. Bland annat menar han att sociala medier som facebook och twitter lockar oss till att ständigt skifta fokus. Det kan till exempel vara svårt för dagens unga att låta bli att kolla kompisarnas status eller vänta med att läsa ett sms som just landat i telefon. Enligt hans mening är det nödvändigt att vi begränsar oss när det gäller användandet av sociala medier. I det stora perspektivet tror han att vi annars kommer gå miste om framtidens Einstein.
– Jag tror att det kommer att bli mycket ovanligare med djupa id&eacuteer som Einsteins i framtiden. Och konsekvenserna av det kan bli enormt allvarliga, säger han.

Annons
Annons

Han menar att en hel generation som inte klarar av att fokusera håller på att formas. Och han känner en oro för vad som kan komma att hända i framtiden.
– Om vi inte gör någonting åt saken så kommer krisen bara att bli svårare och svårare, och kanske vara för evigt, säger han.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.