Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snart kan du läsa din journal på nätet

Inom ett par år kommer patienter i hela Sverige att kunna läsa sin egen journal på nätet. Det senaste året har en modell provats hos landstinget i Uppsala län, men enligt Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening kan elektroniska journaler medföra problem.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-10

Annons

– Man kan mötas av besked som man inte så lätt tar emot i sin ensamhet, remisser eller provsvar med frågeställningar som man inte direkt kan tolka, säger Torbjörn Karlsson.

Från och med november kan alla landsting som vill ha patienternas journaler på nätet. Region Skåne och Västmanlands läns landsting står på tur. Idén med elektroniska journaler är att patienten ska ha rätt till information i sin läkarjournal samt göra den lättillgänglig.

Sedan man införde elektroniska journaler så har dubbelt så många patienter läst sin journal, jämfört med tidigare när den bara fanns i pappersform.

Annons
Annons

Leif Lyttkens på Landstinget i Uppsala län försvarar den digitala journalen och tycker att den gör vården mer rättssäker och att det är bra att patienten har bättre koll på vad läkarna skriver.

– I ett läkarbesök så visar det sig att patienterna kommer ihåg kanske 30 procent. Det finns ett antal patienter, fyra stycken som har reagerat på informationer. Av 22 000 dryg - det är riktigt, så är det, säger Leif Lyttgens.

På Upplands allmänna läkarförening tycker man att fyra patienter som far illa är fyra för många. Och ska journalerna vara tillgängliga hemifrån menar Torbjörn Karlsson att man bör se över hur de ska vara utformade och om de ska gälla alla patientergrupper.

– Det är inte så att läkare vill hemlighålla något för patienter, men vi vill gärna vara en hjälp och guide igenom ett sjukdomsförlopp, och därför tror vi att det hade varit bättre att göra det här på ett annat sätt.

Annons
Annons

Vill du att din journal är tillgänglig för dig dygnet runt - eller vad tycker du? Diskutera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 14:38 (11 år sen)

    Angeläget att patienterna snarast får tillgång till sina journaler via internet, inte minst ur rättssäkerhetssynvinkel.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 13:26 (11 år sen)

    En självklarhet att de som vill också ska få läsa sin journal på nätet. Att fyra av 22 000 farit illa av informationen är betydelslöst. Dessa fyra hade kanske farit illa av infon även om en doktor hade givit den direkt. Eller så kunde de ju ha bett att få ut sin journal som papperskopia (en rättighet) och då är det ingen skillnad mot att läsa på nätet. Team-work doktor patient ger alltid bättre resultat -och nöjdare patient. Att inte ha tillgång till information om sig själv främjar inte god patient-doktorrelation.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 13:28 (11 år sen)

    Äntligen ett rejält steg framåt för alla att få koll på sin egen sjukdomshistoria.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.