Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snart kan du läsa din journal på nätet

Inom ett par år kommer patienter i hela Sverige att kunna läsa sin egen journal på nätet. Det senaste året har en modell provats hos landstinget i Uppsala län, men enligt Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening kan elektroniska journaler medföra problem.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-10

Annons

– Man kan mötas av besked som man inte så lätt tar emot i sin ensamhet, remisser eller provsvar med frågeställningar som man inte direkt kan tolka, säger Torbjörn Karlsson.

Från och med november kan alla landsting som vill ha patienternas journaler på nätet. Region Skåne och Västmanlands läns landsting står på tur. Idén med elektroniska journaler är att patienten ska ha rätt till information i sin läkarjournal samt göra den lättillgänglig.

Sedan man införde elektroniska journaler så har dubbelt så många patienter läst sin journal, jämfört med tidigare när den bara fanns i pappersform.

Annons
Annons

Leif Lyttkens på Landstinget i Uppsala län försvarar den digitala journalen och tycker att den gör vården mer rättssäker och att det är bra att patienten har bättre koll på vad läkarna skriver.

– I ett läkarbesök så visar det sig att patienterna kommer ihåg kanske 30 procent. Det finns ett antal patienter, fyra stycken som har reagerat på informationer. Av 22 000 dryg - det är riktigt, så är det, säger Leif Lyttgens.

På Upplands allmänna läkarförening tycker man att fyra patienter som far illa är fyra för många. Och ska journalerna vara tillgängliga hemifrån menar Torbjörn Karlsson att man bör se över hur de ska vara utformade och om de ska gälla alla patientergrupper.

– Det är inte så att läkare vill hemlighålla något för patienter, men vi vill gärna vara en hjälp och guide igenom ett sjukdomsförlopp, och därför tror vi att det hade varit bättre att göra det här på ett annat sätt.

Annons
Annons

Vill du att din journal är tillgänglig för dig dygnet runt - eller vad tycker du? Diskutera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 19:28 (11 år sen)

    Verkligen på tiden!!! Har väntat länge på detta. Det är ju ändå mitt liv det handlar om!!!!

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 19:39 (11 år sen)

    Det var på tiden :)

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 18:08 (11 år sen)

    jag vill kunna läsa min journal på nätet och äntligen ser det ut att bli möjligt!

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 18:46 (11 år sen)

    Absolut det kan inte bli bättre.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 18:32 (11 år sen)

    Äntligen, den skall ju givetvis vara tillgänglig för dig med e-legitimation dygnet runt, vad gäller säkerheten så med e-leg så kommer du ju redan in på skatteverket, bankerna och en massa andra ställen som även dom är rent personliga. Sen kan ju var och en i ett första skede själva avgöra om den skall vara tillgänglig via nätet.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 17:48 (11 år sen)

    Jag blir lite förvånad när flera insändare skriver att "äntligen kan vi få läsa vår journal". Detta är ju inget nytt, frånsett att den nu kan nås via nätet.
    Jag tycker inte att det känns tryggt att min journal finns tillgänglig på nätet!! Om jag vill, kan jag få den i pappersform, och det tycker jag känns mycket säkrare.
    Tycker inte att så personliga data bör läggas ut på nätet!!

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 16:05 (11 år sen)

    Oj.. en del av texten lyckades visst raderas.. haha
    "Vem kan lova att ingen annan än du får tag på din journal? Vore det inte bättre om vi ist kunde få lättare tillgång på journalen...."

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 15:07 (11 år sen)

    Varför ska allas privata uppgifter ut på internet hela tiden? Vem kan lova att ingen annan än du vi ist kunde få lättare tillgång till journalen på papper? Så att inte vem som helst med lite data/internet-intresse kan leta fram ännu mera info om dig? Räcker det inte med att du inte kan skydda din ekonomi för insyn. Ska vi nu visa upp hälsan också? Känsliga ting borde inte läggas upp på internet om man vill behålla det privat. Är alltför lätt för andra att finna fram det!
    Nej, jag är inte gammal och skeptisk mot allt nytt. Jag är 27 och vill inte att hela världen ska kunna få reda på exakt allt om mig (ja, jag vet att den mesta infon om oss redan finns tillgänglig).
    Nej. Lägg ist energi på att alla ska få tillgång till sin egna journal genom läkaren, på papper.
    Varför kan läkaren gå med på att ge ut det på internet men inte direkt till din hand? Då är det något som inte stämmer!

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 15:58 (11 år sen)

    toppen, var människas rättighet att få ta del av. Men det får inte kunna kommas åt av obehöriga. det är ju väldigt viktigt att informationen enbart ät åtkomlig för den behöriga. Hur skall detta skyddas är det tänkt?

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 14:53 (11 år sen)

    Kanon,har nämligen försökt att få läsa min journal sedan 70-talet- men
    läkarna har alltid haft någon egen teori att det är så svåra latinska namn
    att jag inget skulle begripa. Läkarens egna kommentarer borde jag trots allt begripa.Även eventuella fel kan rättas till. Ex.familj o barn etc-


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.