Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snart kan du läsa din journal på nätet

Inom ett par år kommer patienter i hela Sverige att kunna läsa sin egen journal på nätet. Det senaste året har en modell provats hos landstinget i Uppsala län, men enligt Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening kan elektroniska journaler medföra problem.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-10

Annons

– Man kan mötas av besked som man inte så lätt tar emot i sin ensamhet, remisser eller provsvar med frågeställningar som man inte direkt kan tolka, säger Torbjörn Karlsson.

Från och med november kan alla landsting som vill ha patienternas journaler på nätet. Region Skåne och Västmanlands läns landsting står på tur. Idén med elektroniska journaler är att patienten ska ha rätt till information i sin läkarjournal samt göra den lättillgänglig.

Sedan man införde elektroniska journaler så har dubbelt så många patienter läst sin journal, jämfört med tidigare när den bara fanns i pappersform.

Annons
Annons

Leif Lyttkens på Landstinget i Uppsala län försvarar den digitala journalen och tycker att den gör vården mer rättssäker och att det är bra att patienten har bättre koll på vad läkarna skriver.

– I ett läkarbesök så visar det sig att patienterna kommer ihåg kanske 30 procent. Det finns ett antal patienter, fyra stycken som har reagerat på informationer. Av 22 000 dryg - det är riktigt, så är det, säger Leif Lyttgens.

På Upplands allmänna läkarförening tycker man att fyra patienter som far illa är fyra för många. Och ska journalerna vara tillgängliga hemifrån menar Torbjörn Karlsson att man bör se över hur de ska vara utformade och om de ska gälla alla patientergrupper.

– Det är inte så att läkare vill hemlighålla något för patienter, men vi vill gärna vara en hjälp och guide igenom ett sjukdomsförlopp, och därför tror vi att det hade varit bättre att göra det här på ett annat sätt.

Annons
Annons

Vill du att din journal är tillgänglig för dig dygnet runt - eller vad tycker du? Diskutera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 02:27 (11 år sen)

    Hut2
    Jag tycker det vore självklart att jag läste min journal? Får snabbare besked efter undersökningar o Provtagningar. Och så är det min kropp - jag är den som äger min kropp. Inte vården.
    Har det senaste året gått igenom massor med undersökningar, stått i kö osv, varit otålig. Och orolig förstås. Till slut besked Diagnos ALS, vilket jag då misstänkt själv i ca ett halvår.
    ,

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 01:01 (11 år sen)

    Absolut om det görs säkert

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 00:57 (11 år sen)

    Ja sälvklart skal vuxna männeskor kunna läsa sin egen journal.!
    Det finns många människor idag som är välutbildade.
    Så situationen i landet är annorlunda nu under 2013 än den var år 1900.
    Och om någon inte förstår något du kan alltid kontakta din läkare.
    Jag tror att de flesta läkare är bara rädda att förlora Makten.
    Det är for länge sen tid för läkare att titta på människor som intellegenta människor, så länge inget annat bevisat.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 22:34 (11 år sen)

    väldigt bra att underlätta för patienterna att läsa sina egna journaler när som helst, då det annars kan kännas som det måste finnas särskilda skäl när man frågar efter dom. Har själv upptäckt felskrivningar upprepade ggr pga slarvfel hos de som skrivit i journalerna. Detta minimerar sådana risker. Stod att jag hade lämnat positivt urinprov på massa droger fast det skulle stå negativt på alla droger. Den felskrivningen kunde gjort så mitt körkort inte blev godkänt. Hoppas bara det blir en så pass säker sida då så inte obehöriga kan kolla sånt...

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 21:03 (11 år sen)

    Ja, om sekretessen kan garanteras. Jag vill inte att andra ska kunna hacka sig in och läsa min journal.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 21:12 (11 år sen)

    Absolut! Det är en rättighet, anser jag. Att kunna läsa sin egen journal, i lugn och ro, skapar en helt annorlunda förutsättning, att ta till sig vad lärarna skrivit. Och..en helt annan möjlighet, att i lugn och ro, ta ställning till vad man kan/bör göra. Räcker långt det. Dessutom finns det fel i dessa journaler, som kanske går att rätta till ..

  • Avatar 2013-06-10 20:54 (11 år sen)

    JAAAAAAAAAAA Givetvis

  • Avatar 2013-06-10 20:49 (11 år sen)

    Ja det tror jag skulle vara en stor fördel för oss patienter

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 20:35 (11 år sen)

    Absolut, om det är någonting som man undrar över så är det ju bara att fråga läkaren.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-10 20:06 (11 år sen)

    JAAAAA!!!!!


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.