Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Snart kan du läsa din journal på nätet

Inom ett par år kommer patienter i hela Sverige att kunna läsa sin egen journal på nätet. Det senaste året har en modell provats hos landstinget i Uppsala län, men enligt Torbjörn Karlsson, ordförande för Upplands allmänna läkarförening kan elektroniska journaler medföra problem.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-06-10

Annons

– Man kan mötas av besked som man inte så lätt tar emot i sin ensamhet, remisser eller provsvar med frågeställningar som man inte direkt kan tolka, säger Torbjörn Karlsson.

Från och med november kan alla landsting som vill ha patienternas journaler på nätet. Region Skåne och Västmanlands läns landsting står på tur. Idén med elektroniska journaler är att patienten ska ha rätt till information i sin läkarjournal samt göra den lättillgänglig.

Sedan man införde elektroniska journaler så har dubbelt så många patienter läst sin journal, jämfört med tidigare när den bara fanns i pappersform.

Annons
Annons

Leif Lyttkens på Landstinget i Uppsala län försvarar den digitala journalen och tycker att den gör vården mer rättssäker och att det är bra att patienten har bättre koll på vad läkarna skriver.

– I ett läkarbesök så visar det sig att patienterna kommer ihåg kanske 30 procent. Det finns ett antal patienter, fyra stycken som har reagerat på informationer. Av 22 000 dryg - det är riktigt, så är det, säger Leif Lyttgens.

På Upplands allmänna läkarförening tycker man att fyra patienter som far illa är fyra för många. Och ska journalerna vara tillgängliga hemifrån menar Torbjörn Karlsson att man bör se över hur de ska vara utformade och om de ska gälla alla patientergrupper.

– Det är inte så att läkare vill hemlighålla något för patienter, men vi vill gärna vara en hjälp och guide igenom ett sjukdomsförlopp, och därför tror vi att det hade varit bättre att göra det här på ett annat sätt.

Annons
Annons

Vill du att din journal är tillgänglig för dig dygnet runt - eller vad tycker du? Diskutera direkt under artikeln.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2013-06-11 14:39 (11 år sen)

    Självklart att som patient har man rätt till sin journal,bra om det går att ordna på nätet!

  • Avatar 2013-06-11 13:06 (11 år sen)

    Efter att ha läst nyligen beställt ut och läst pappersjournalerna känns det befriande att få möjlighet att läsa dem efterhand via nätet. Att så många "fel" uppgifter kan antecknas är otroligt. Även remisser och remiss-svar bör man få läsa. Även där blev jag förvånad över vad som stod att läsa och vad jag fick information om.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 13:09 (11 år sen)

    Det skulle vara värdefullt att kunna läsa sin journal på nätet. Personligen tycker jag det skulle vara väldigt bra. För dem som känner sig tveksamma är rådet att antingen läsa ihop med någon sjukvårdskunnig eller god vän om man tycker det är "jobbigt". Man kan ju också låta bli att läsa - man måste ju inte.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 12:51 (11 år sen)

    Jag vill gärna kunna läsa min journal dvs kunna ta in information i min egen takt speciellt i dagens läge när läkarna är så stressade att de inte har tid att i lugn och ro samtala med sin patient.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 12:13 (11 år sen)

    Personligen vill jag ha tillgång till journal på nätet men i vissa fall
    kan det skapa oro hos patienter uatn något medicinskt kunnande.

    Det går ju inte heller att singla ut vissa patienter som får läsa journalen.

    Det är en svår fråga.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 12:40 (11 år sen)

    Det bör väl ändå vara till varje individ att bestämma över sin egen
    situation. Klimatet på sjukvårdsinrättningar är förändrat från att för länge sedan varit hysch-hysch betonat. Vem vill ens komma ihåg den strama atmosfär man blev varse vid läkarbesök.
    Andan inom vården (kontakten personal-patient) är helt skillnad från tidigare. Respekt för vårdpersonalen finns där, men samtalsandan är numera en helt annan. Jag håller på möjligheten att få läsa min egen journal.

  • Avatar 2013-06-11 11:06 (11 år sen)

    Mycket bra idé! Även eventuella provsvar skall då vara redovisade.
    Likaså, om det finns,andra uppgifter som inte visas öppet i journalerna så skall det i vart fall finnas notering om att sådana uppgifter finns.

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 11:39 (11 år sen)

    Jag tycker att det är bra att på ett lätt sätt få tillgång till sin journal. Särskilt för oss gamlingar med reducerad minnesförmåga. Jag förutsätter att man använder e-leg. eller annan säkrad åtkomst. Sven B. Ek 85 år

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 07:42 (11 år sen)

    Bra idé! slipper då att besvära sjukpersonal

  • Avatar Tidigare användare 2013-06-11 02:52 (11 år sen)

    Tycker att det är bra, särskilt om man även kan se röntgenbilder med bedömning. Vi har alla sett så många TV filmer att vi har en föreställning och förväntan om hur det ska se ut, kanske det är en romantiserad bild/föreställning men det går ju att se en sanning, om det är rätt beskrivet.Kanske lättare att förstå situationerna.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.