Snart kan det bli lättare att få koll på sina vaccinationer

Vilka vaccin har jag tagit och vilka bör fyllas på? Det är inte alltid lätt att hålla koll på. Regeringen vill göra det lättare för svenskarna att ha få koll på sina vaccinationer och vill därför införa ett digitalt vaccinationsregister. En snabbutredning i ämnet har därför tillsatts.


Publicerad den: 2019-08-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Vaccination
Annons

– Vi hoppas att få till det väldigt snart, förhoppningsvis inom två år om inte förstudien visar några väldigt svåra integritetsfrågor, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till Svenska Dagbladet.

Idag används små gula pappersböcker där vaccinationerna skrivs in. Men de är lätta att tappa bort och blir ofta ofullständiga eftersom många vaccinerar sig på olika ställen. Någon övergripande lista på alla vaccin man tagit och när, går inte att få fram, skriver SvD.

– För oss som reser mycket är det efterlängtat, men också för alla barnfamiljer som behöver hålla reda på att barnen får alla vaccinationer vid rätt tillfällen. Det är ju inte minst viktigt för att säkra skyddet mot mässling, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Svenska Dagbladet.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

Utredning ska räta ut några frågetecken

Det digitala vaccinationsregistret ska vara obligatoriskt. Men hur det ska fungera mer exakt är inte klarlagt. Bland annat kan det bli svårt att samla in stora mängder data från många olika vårdgivare, både privata och offentliga. En annan nöt som man behöver knäcka under utredningen är hur man ska skydda informationen och se till att den inte hamnar i orätta händer.

– Det kan ju finnas lagstiftning som behöver ändras så att det finns samma skydd i det digitala. Vi har också tillsatt en utredning för att reda ut integritetsfrågorna ordentligt. Vi behöver gå till botten med det så att vi sedan kan gå vidare med att digitalisera alla typer av patientinformation, till Svenska Dagbladet.


Så undviker du resediarré:

Annons
Annons

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Svenska Dagbladet - https://www.svd.se/digitalt-vaccinregister-kan-bli-verklighet-inom-kort

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu