Snart kan det bli åldersgräns på läkarprogrammen 

Just nu utbildar sig en 15-åring och en 16-åring till läkare här i Sverige, vilket har fått de ansvariga för läkarprogrammen att fundera på om det borde införas en åldersgräns.  


Publicerad den: 2017-10-16
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Det är extremt ovanligt. Men det räcker att det finns enstaka fall för att det måste finnas klara principer för hur det ska hanteras, säger Hans Hjelmqvist, ansvarig för läkarprogrammet i Örebro, till TT.  

Han ska tillsammans med sin kollega i Linköping, Jan Brynhildsen se över frågan, skriver Dagens Medicin.

HAR DU KOLL PÅ PATIENTLAGEN? Lär dig mer om dina rättigheter här!

”Man är ju faktiskt ett barn fortfarande”

Under den tiden då studenterna har sin verksamhetsbelagda utbildning är det handledaren som har det huvudsakliga medicinska ansvaret, men det innebär i praktiken att en 15-åring ska träffa patienter.  

– Har man verkligen uppnått en mognad? Man är ju faktiskt ett barn fortfarande. Det handlar mycket om vad patienterna kan förvänta sig. Vid den här typen av utbildning, när man tidigt är ute och möter patienter, måste man fundera ur både studentens, patientens och hela sjukvårdens synvinkel. 

Annons
Annons

Viktigt att se över frågan

Vice ordförande för Läkarförbundet, Karin Båtelson tycker att det är viktigt att se över frågan och menar att  detta även kanske borde röra flera utbildningar där man har patientkontakt. Däremot tror hon att det kan bli svårt att sätta en åldersgräns på utbildningarna – då man inte borde bromsa duktiga och ivriga studenter.  

– Men däremot kanske de inte ska göra de delar som rör patientkontakt, säger hon, enligt Dagens Medicin.  

DELTA I ENKÄTUNDERSÖKNING: Har du fått vård enligt patientlagen?

    Källor

  • Dagens Medicin, TT - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/10/16/tonaringar-som-lakarstudenter-ses-over/

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2017-10-16 23:55 (4 år sen)

    Vore idé att leg sjuksköterskor skulle lättare ha möjlighet att komma in på läkarlinjen än barn.