Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Slarv med hygien i operationssalarna

Under 94 kirurgiska ingrepp slarvades med handhygienen vid inte mindre än 2 393 tillfällen. Nu vill forskarna bakom studien att arbetssättet förändras.
Annons

När forskare från Sahlgrenska akademin genomförde en observationsstudie vid ett större svenskt sjukhus missade vårdpersonalen att desinficera händerna eller använda antiseptisk teknik i mer än 90 procent av fallen. Med antiseptisk teknik menas arbetsmetoden för att hålla medicinskt material sterilt, och brister i tekniken kan exempelvis vara att någon tappar ett instrument på golvet eller omedvetet kliar sig i ansiktet.

– Man får lära sig undertrycka kroppsliga impulser, man behöver bli medveten om var man har sina händer. Sådant ingår ju i träningen till operationssjuksköterska, men det gör inte det för de andra grupperna. Det är klart att det är ett problem, säger forskaren och operationssjuksköterskan Annette Erichsen till Dagens Medicin.

I vissa fall använde vårdpersonalen handskar för lite, ibland för mycket och ibland på sätt som försämrade hygienen, skriver tidningen.   

Annons
Annons

– Man använder samma handskar för flera vårdmoment. Så man kan till exempel ha patientens urinvägsflora med sig när man sedan sprutar in läkemedel i en ven. Handskar kan förhindra effektiv handdesinfektion, säger Annette Erichsen.

Men trots de nedslående resultatet tror hon inte att det är omöjligt att lyckas få en bra efterlevnad av hygienrutinerna.

Infektioner vanligaste vårdskadan

– Men det krävs ett nytt sätt att träna och arbeta. För huvudfokus måste fortfarande vara på patientens vitala parametrar. Därför måste det här bli automatiserat, det måste bli ett invant beteende. Men det behövs frigöras tid för att lära om och lära nytt för patientsäkerhetens skull. Infektioner är ju den vanligaste vårdskadan i Sverige i dag och också den dyraste, säger Annette Erichsen.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-03-12 13:27 (9 år sen)

    Det verkar som att dåliga rutiner smittar av sig.

    Jag hade aldrig legat på sjukhus innan jag böt hjärtklaff i Juli 2012.
    Dagen efter operationen reagerade jag över hur skitigt det var överallt, med avföringsränder på utsidan av toaletterna som inte åtgärdades och 3 nyopererade i samma rum som var för små för tre.

    Några dagar efter operationen kom man på att jag hade fått flera olika sorters infektioner i operationssåret. Jag opererades igen och när jag vaknade bar jag en stor pump runt halsen som jag tvingades ha i 8 månader.
    Man tvingades skära bort all infekterad vävnad och ta frisk vävnad från sidorna av kroppen.
    På dagen ett år efter operationen friskförklarades jag, men man erkände aldrig sjukhusslarv med rengöringen.

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-11 19:11 (9 år sen)

    Låg inlagd under sex veckor för två år sedan och upplevde den bristande hygienen på vårdavdelningen. Med en cvk upplevde jag stora fel vid rengöring och byte av förbandet vid flera tillfällen. Jag påtalade bristerna och resultatet för min del var ett kylugt vemötande från flera i personalen. Att det är lika illa på op är ännu skrämmande. Jag ser det även i öppenvården. Det behövs en skärpning inom alla yrkesgrupper. Som det är nu skulle jag inte vilja bli inlagd igen.
    f.d tandsköterska

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-11 18:22 (9 år sen)

    Blir lite förvånad när jag ser operationsklädd personal i TV som bär halssmycken (kedjor), Borde ju inte vara tillåtet. Dessa bärs ju ute i icke sterila miljöer.

  • Avatar Tidigare användare 2015-03-11 16:03 (9 år sen)

    Alldeles förfärligt och potentiellt livsfarligt! Samtidigt är jag inte det minsta förvånad: sist jag var hos min (nya) tandläkare höll hon fram sin behandskade hand och handhälsade på mig, varpå hon direkt vände sig för att hantera redskapen som skulle in i min mun. Jag hejdade henne och sa att min hand inte var särskilt ren (jag kom direkt från bussen) - varpå hon erbjöd mig handsprit så att jag skulle kunna rengöra mina händer! Jag var tvungen att förklara för henne att det inte var mina händer som skulle in i min mun - utan hennes. Och att jag ville att hon bar rena handskar. Då fick jag en riktigt sur blick, men hon bytte i alla fall sina handskar.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.