Skiftbyte vid patientens säng

Den nya patientlagen kräver tydligare information till patienten. I eftersvallet av lagändringen vill nu allt fler sjukhus genomföra skiftbyten vid sjuksängen för att såväl patient som anhörig ska få tillgång till viktig information.

Publicerad den: 2015-01-21
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Metoden med ”bedside handover” började först användas vid ett sjukhus i Belgien. Den går ut på att vårdpersonal helt enkelt genomför sitt skiftbyte på patientens rum istället för i ett enskilt rum med enbart personal. På så vis får patienten och de anhöriga samma information som personalen, vilket gör att de anhöriga lättare kan involveras i omvårdnaden av patienten. För fem år sedan anammade barncancervården på sjukhuset i Uppsala metoden. Nu sprider metoden sig till fler avdelningar – och fler sjukhus.

– Alla tycker att det är ett bra arbetssätt, både barn och föräldrar. Och det var ju målet, säger Liselott Pettersson, barnsjuksköterska på avdelningen för blod- och tumörsjukdomar vid Akademiska, till Dagens Medicin.

Även för personalen har metoden inneburit fördelar. Genom att befinna sig hos patienten kan personalen som går på sitt skift direkt se hur patienten mår, istället för att behöva tolka någon annans rader i en journal.

Annons
Annons

Sedan den nya patientlagen började gälla vid årsskiftet har allt fler sjukhus visat intresse för metoden. Vuxenonkologen på Karolinska universitetssjukhuset är redan igång och flera sjukhus har studiebesök inbokade, enligt Dagens Medicin.

Annons
Annons

Här kan du läsa mer om den nya patientlagen.

Vad anser du om "bedside handover"? Skulle du vilja ha överlämning vid sjuksängen? Kommentera gärna direkt under artikeln. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • Avatar lotta Hylander 2015-01-22 07:41 (5 år sen)

  Jaaa verkligen! Vilken bra utveckling!

 • Avatar Peter 2015-01-22 16:18 (5 år sen)

  Jag kanske missat fullständigt. Om ett nytt skift går på och man har flera patienter på avdelningen. Hur är det då tänkt?

  Peter

 • Avatar Owe Svensson 2015-01-28 21:25 (5 år sen)

  Tycker att det låter mycket bra. Helt öppen redovisning vad som gäller mig. Utmärkt! Owe


Annons
Annons
Annons