Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Sjukfrånvaron minskar

Annons

Antalet sjukskrivna i Sverige fortsätter att minska snabbt. I mars var antalet sjukdagar nästan 18 procent färre jämfört med mars 2008, och det är även längre sjukskrivningar som minskar. Det visar ny statistik från Försäkringskassan. Och enligt Försäkringskassans generaldirektör Adriana Lender beror minskningen på en rad faktorer.
– Vi är ganska säkra på att det är många samverkande faktorer som har medverkat till det. Men den enskilt största är säkert den fokusering som frågan har fått i samhället och det är många som har samverkat till att man nu inte är sjukskriven av andra skäl än att man är arbetsoförmögen på grund av sin sjukdom.

Dessutom menar Adriana Lender att Arbetsförmedlingen har blivit bättre på att ge stöd till arbetslösa sjukskriva och det bidrar också till färre sjukskrivna. Men minskningen kan även bero på en tuffare attityd från Försäkringskassan. Det menar i alla fall Erik Ward, tidigare chefsjurist på Försäkringskassan i Blekinge och som efter sin pension nu hjälper folk som fått avslag på sin begäran om sjukpenning.
– Jag upplever det som att det nu har slagit så långt åt andra hållet så nu är det nog snart sett ingen som får sjukpenning. Man ställer större krav redan från början på intygen. Tidigare var det nog lite mer slappt i början, utan man släppte väl igenom en del sjukfall. Men i dag upplever jag det som att man är mer noggrann och ställer större krav på intygen och det innebär ju att många får nej redan direkt i början, så de hinner inte bli sjukskrivna eller få sjukpenning, säger Erik Ward.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.