Servicepersonal minskar trycket på vården

När vårdpersonalen blir allt mer pressad kommer speciell servicepersonal till hjälp. På flera sjukhus är det numera servicepersonalen sköter alla arbetsuppgifter som inte är direkt knutna till vården.

Publicerad den: 2015-03-11
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Det kan handla om att hålla ordning i kök och förråd, om städning och servering av mat. Västerbottens landsting är ett av de landsting som nu valt att lägga dessa arbetsuppgifter på servicepersonal istället för på vårdpersonal. Enligt Dagens Medicin rekryteras just nu tio pålitliga, noggranna och serviceinriktade personer med gymnasiekompetens till flera olika vårdavdelningar på Norrlands universitetssjukhus. Innan personalen börjar arbeta får de genomgå en kort utbildning kring bland annat sekretess och vårdhygien.

– Vårdnära service sätter spår i hela vården. All personal påverkas när vi ser över vem som gör vad och om vi gör rätt saker. I dag går det exempelvis åt runt åtta timmar om dagen till att sköta köket. Vårdpersonal behöver inte göra alla de momenten, säger projektledaren Eva Quist Engström från Västerbottens läns landsting till Dagens Medicin.

Nizar Souilmi är nyanställd som servicepersonal på Hjärtcentrum vid Norrlands universitetssjukhus.

Annons
Annons

– Det märks att vi som arbetar med service behövs. Alla är så trevliga och glada över det arbete som vi gör. Och det är roligt att prata med patienterna, säger han.

Sveriges Kommuner och Landsting har tittat närmare på de projekt med vårdnära service som hittills gjorts i landet. Enligt deras summering har exempelvis Västra Götalandsregionen frigjort 410 timmar per vecka för sin vårdpersonal genom att ha serviceteam på åtta vårdenheter. På Karolinska universitetssjukhuset sparas varje vecka 800 timmar för vårdpersonalen genom att serviceorganisationen sköter patienttransporter dygnet runt, rapporterar Dagens Medicin. 

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
 • 20130303083842
  2015-03-12 08:30 (5 år sen)

  Men Herre GUD!
  ÄNTLIGEN! Detta har jag och alla mina bekanta tyckt i 30 år! Varför sätta dyrbar (på alla sätt) personal på sådant som kan göras av "vemsomhelst"????? Som bonus kanske hygienen kan bli bättre? Från golv till tak. Kanske till och med städbolag?
  Låt även läkarna vara enbart läkare! Hälften av deras arbetstid går tydligen åt till att "vända papper"!

 • Avatar Nettan 2015-03-19 22:14 (5 år sen)

  Som att uppfinna hjulet igen... Ta tillbaka vårdbiträden och egen städpersonal - inte städbolag (behövs inga nya profitörer). Då kanske svensk sjukvård åter blir något man kan vara stolt över där både personal och patienter mår bättre.


Annons
Annons
Annons