Sämre vårdkvalitet med inhyrda läkare

En stabil läkarbemanning ger nöjdare patienter, enligt resultat från en rapport som genomförts av Läkarförbundet. Det är oacceptabelt att så många av landets vårdcentraler är beroende av inhyrd personal, menar Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren.

Publicerad den: 2015-08-03
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Läkarförbundet har specifikt studerat sambandet mellan vårdcentralers läkartillgång och vad patienterna tycker om vårdens kvalitet och kontinuitet. Närmare 90 procent av landets vårdcentraler har studerats, både offentliga och privata. Det visade sig att cirka hälften av vårdcentralerna var fullt bemannade, medan närmare tio procent bestod av vikarier och stafettläkare till 65 procent eller mer.

Heidi Stensmyren, ordförande i Läkarförbundet, menar att bristen på fasta läkare i primärvården är en central del av förklaringen till sjukvårdens kvalitetsproblem. Bristen bottnar främst i landstingens oförmåga att hantera vårdens kompetensförsörjning.

Få svenskar har fast vårdkontakt

Heidi Stensmyren påpekar att förlorarna främst är äldre och sköra patienter med komplexa vårdbehov. Hon menar att det är oacceptabelt att så stor del av vårdcentralerna är beroende av vikarier och inhyrd personal.

Annons
Annons

Enligt studien International Health Policy Survey har endast 60 procent av de svenska patienterna en fast vårdkontakt, Motsvarande siffra för flera andra länder är närmare 90 procent.

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Sanktus 2015-08-3 18:22 (4 år sen)

    Avskaffa landstingen!

  • 20150804151619
    2015-08-4 15:19 (4 år sen)

    Tycker det är så otroligt synd att när man går till vårdcentralen där jag bor så får man oftast träffa en läkare som pratar mer engelska än svenska och det är inte alltid man förstår vad han säger. Kanske därför man inte får den hjälp man faktiskt behöver.


Annons
Annons
Annons