Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Salmonella av färska grönsaker

Annons

Färska grönsaker och kryddor bör sköljas ordentligt innan de tillagas och äts. I ett projekt har Livsmedelsverket tillsammans med 38 kommuner tagit totalt 269 prover på färska asiatiska kryddor och bladgrönsaker, som koriander, citrongräs, thaibasilika, mynta, spenat, lök, kål och sallad. Och i drygt var fjärde testad råvara hittades tarmbakterien e-coli, vilket tyder på spår av avföring i råvarorna, oftast i förorenat vatten. Och i fyra procent hittades salmonella.
– Det är för mycket, regelverket säger att det inte ska finnas alls, säger Nina Karnehed, projektledare vid Livsmedelsverket.

– Vårt råd är att man bör skölja noga och om man vill vara absolut säker får man tillaga råvarorna, för då dör bakterierna genom upphettningen, säger Nina Karnehed.

Importen av färska grönskar, kryddor och frukt har ökat. Och samtidigt har antalet misstänkta fall av matförgiftning som troligen orsakas av grönsaker ökat, från 1,6 procent av fallen 1996-1997 till 15 procent 2003-2006.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons