Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så skyddar äggskalen dig mot höftfrakturer

Äggskal kan motverka brutna lårbenshalsar – men inte genom att det kalciumrika skalet förtärs. Däremot har forskare lyckats visa hur du kan använda skalet för att tillverka egna höftskydd.
Annons

Höftledsbrott blir vanligare ju äldre man blir, eftersom balansen försämras med åren samtidigt som skelettet blir skörare. Men lagom till påskhelgen presenteras nu ett enkelt knep som kan minska risken för höftledsfrakturer upp till 90 procent, enligt forskare vid det ansedda Universidad de los Huevos i Spanien. Genom att ta tillvara på äggskalen från omkring tjugo medelstora ägg, förslagsvis rester efter påskmiddagen, därefter krossa dem till smulor och slutligen blanda med vegetabilisk olja går det att få fram en tjock pasta. Pastan stryks sedan på höften. När den stelnat har man ett fullgott skydd mot höftfrakturer i upp till en månad. Därefter krävs ett nytt lager äggskalskräm. Försök på ett hundratal bensköra äldre kvinnor har visat sig vara framgångsrika och studien applåderas nu av såväl deltagarna som forskare runt om i världen.

– Det var fantastiskt att kunna gå avslappnat i en månad utan att oroa mig för att bryta mig. Det enda negativa var att hygienbestyren var svårare att sköta eftersom jag var tvungen att linda in höfterna i skyddsplast, säger deltagaren Agda Gallo.

Även från svenskt håll är man imponerad av vad forskarna med så enkla medel lyckats ta fram.

Annons
Annons

– Jag ser en enorm utvecklingspotential för äggskalsbehandlingen. Spontant låter det som att den här krämen skulle kunna användas över hela kroppen för att motverka frakturer, säger benbrottsforskaren Egon Skalmander.  

Kändes det märkligt att universitetet hette Ägguniversitetet eller att skalbehandlingsivraren hette Skalmander i efternamn? Då kan vi bara säga april, april och önska alla läsare en glad påsk!

Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons