Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Så ska övervakningen av patienter bli bättre

Om patientens puls och andning hålls under kontinuerlig uppsikt skulle sjukvården fånga upp fler larmsignaler i ett tidigare skede, menar läkare vid Karolinska universitetssjukhuset. De vill införa ett nytt patientövervakningssystem till början av nästa år.

Publicerad den: 2015-09-25

Annons

Just nu testar sjukhuset olika tekniska lösningar i hopp om att kunna förbättra övervakningen av patienter. Rätt kontroll av värden är av stor betydelse, menar David Konrad som är verksamhetschef och överläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, och en av dem som ligger bakom arbetet.

– Man vill övervaka alla patienter som finns på sjukhuset, så att vi får en mer automatiserad kontroll över de här som vi kallar vitala funktionerna, till exempel andning, blodtryck och puls. Detta för att kunna fånga upp de här larmsignalerna mycket tidigare, säger David Konrad till Sveriges Radio.

Tekniken ska vara fäst på kroppen

Han vet ännu inte hur systemet kommer att se ut. Men det är viktigt att patienten ska kunna röra sig obehindrat när de övervakas.

Annons
Annons

– Det finns redan idag en massa teknologi för att mäta de här olika sakerna jag pratade om, hur det exakt kommer att se ut det vet vi inte riktigt än eftersom vi är inne i en upphandlingsprocess. Det vi däremot vet är att sakerna ska kunna sitta på kroppen och man ska kunna röra sig obehindrat.

På frågan om alla på sjukhuset ska övervakas säger David Konrad att så inte är tanken.

– Nej, egentligen är det patienter som är inskrivna på sjukhuset. Men vi vet inte när en patient blir riktigt sjuk, man kan drabbas av saker när man är på sjukhus av helt andra skäl än det som gjorde att man kom till sjukhuset, så därför är det så viktigt att man har koll på alla patienter för då kommer man verkligen hitta dem som har en högre risk, säger han till radion.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.