Så ska AT-läkare lockas till primärvården

I dag råder en stor personalbrist inom primärvården. Nu släpps en ny rapport med råd och tips på hur man skapar de bästa förutsättningarna för AT-läkaren på vårdcentralen.

Publicerad den: 2015-05-18
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

– En bra arbetsmiljö är det som betyder mest för att rekrytera AT-läkare och få dem att stanna kvar. Det är inte bara AT-läkarna själva som ska ha en bra arbetsmiljö, utan alla anställda på vårdcentralen. Då skapas förutsättningar för en positiv spiral, säger Ola Bergstrand som är specialist i allmänmedicin, till Läkartidningen.

Han är verksamhetschef för vårdcentralen i Löddeköpinge i Skåne. Ola Bergstrand har skrivit flera rapporter om bemanningskrisen i vården, och den senaste handlar om hur fler AT-läkare ska lockas till att arbeta i primärvården. I dag råder en stor brist på specialister i allmänmedicin, och ungefär hälften förväntas gå i pension de kommande tio åren.

Lista på handfasta råd

I sin rapport tar Ola Bergstrand upp flera metoder för att ”fylla på” med allmänläkare, och betonar att det stora tillskottet kommer genom att rekrytera unga läkare till en ST i allmänmedicin. AT-tjänstgöringen är även ett naturligt tillfälle att locka unga läkare till primärvården.

Annons
Annons

Ola Bergstrand har själv lyckats att vända situationen från djup kris till nästan full läkarbemanning på vårdcentralen i Löddeköpinge. Hans förhoppning är nu att fler vårdcentraler tar del av rapporten och hans lista med handfasta råd på hur man bäst tar hand om AT-läkaren på vårdcentralen, gällande placering och introduktion.

– Man kan gärna diskutera den punkt för punkt: Vad kan vi göra mer för att skapa goda förutsättningar för AT-läkarna?

Kommentera denna artikel

Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Mari 2015-05-18 19:34 (4 år sen)

    AT-läkaren jag träffade på akuten ansåg att min pappa var för gammal för att behandlas - han ville inte sätta in någon behandling - utan han ville ge lugnande och så vidare för att ge palliativ vård i slutskedet. Fick som tur var tag på en sköterska som kunde se att pappa hade stopp i sin urinkateter och att pappas urinblåsa behövde få tömmas. En annan läkare satt in antibiotika intravenöst för min pappa hade urinvägsinfektion och stopp i katetern. Nää jag vill inte ha någon AT-läkare som ensam ska få bestämma.


Annons
Annons
Annons